Η Κίνα και οι ΗΠΑ διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να εμπλακούν εκ νέου σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, εκτός και αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου καταφέρουν να επιλύσουν τη διαμάχη πριν τεθούν σε ισχύ οι κινεζικοί δασμοί σε αμερικανικές εξαγωγές 14 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα, προειδοποιούν αναλυτές.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή επιπλέον δασμού 10% σε κινεζικά προϊόντα με στόχο να αναγκάσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις εξαγωγές που σχετίζονται με το ναρκωτικό φαιντανύλη στις ΗΠΑ και το Μεξικό.
Ο ίδιος απείλησε ότι αν η Κίνα προβεί σε αντίποινα θα προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των δασμών.
Όταν οι δασμοί των ΗΠΑ τέθηκαν σε ισχύ τρεις ημέρες αργότερα, το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας επιπλέον δασμούς 10 έως 15% στις εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ και στον αγροτικό εξοπλισμό. Οι δασμοί της Κίνας πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.
«Αυτή θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή της πρώτης φάσης του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Ζανγκ Γιανσέν, ειδικός στο Κέντρο Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών της Κίνας. «Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πολύ, πολύ δυσάρεστη κατάσταση».
Ορισμένοι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα εμπλέκονταν σε συνομιλίες για να αποτρέψουν μεγάλες εμπορικές εχθροπραξίες. Ο Τραμπ αρχικά διαμήνυσε ότι περιμένει να μιλήσει με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αλλά μετά την ανταπόδοση της Κίνας, είπε ότι «δεν βιάζεται» και ότι οι δασμοί ήταν μια «πρώτη κίνηση» και ότι θα ακολουθούσαν «πολύ ουσιαστικά» μέτρα.
Ερωτηθείς εάν η ομάδα του Τραμπ ήταν σε επαφή με την Κίνα με τον ίδιο τρόπο που το έκανε με τον Καναδά και το Μεξικό, όπου τελικά οι δασμοί τέθηκαν σε αναστολή για ένα μήνα, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μας, τόσο στο Πεκίνο όσο και εδώ στην Ουάσιγκτον».
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπε ότι δεν υπήρξε «καμία νέα εξέλιξη» από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε αντίποινα.
Εμπειρογνώμονες στο Πεκίνο είπαν στους Financial Times ότι η τακτική εκφοβισμού του Τραμπ, που έχει στόχο να αναγκάσει τον Σι να καταλήξει γρήγορα σε μια συμφωνία, ενδέχεται να έχει αποτύχει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε περιθώριο δύο μόνο ημερών μεταξύ της ανακοίνωσης και της εφαρμογής των δασμών, ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μάλλον δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τον Σι.
«Η Κίνα δεν θέλει μια τέτοια συμφωνία», είπε ο Μα Ουέι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών CASS που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση. «Πρέπει να έχετε ισότιμες συνομιλίες και μια ισότιμη συμφωνία, όχι μια συμφωνία στην οποία πρώτα μου βάζετε υψηλό δασμό και μετά λέτε ότι πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία» πρόσθεσε.