Η Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου της Συρίας εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο καταγγέλλονται οι «προκλητικές δηλώσεις» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το εβραϊκό κράτος δεν θα επιτρέψει σε συριακές δυνάμεις να αναπτυχθούν νότια της Δαμασκού. Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη καταδίκασαν την εισβολή του Ισραήλ σε συριακά εδάφη και να ζητούν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικών κοινοτήτων, προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου συμμετείχαν στη διάσκεψη που διοργάνωσαν στη Δαμασκό οι νέοι ισλαμιστές ηγέτες της Συρίας με στόχο να σκιαγραφήσουν τον πολιτικό οδικό χάρτη της χώρας, δυόμισι μήνες πετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Η Διάσκεψη του Εθνικού Διαλόγου φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει όλους τους Σύρους έπειτα από πολλά χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση, που ελέγχει μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας, και ο ένοπλος βραχίονάς της, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, δεν προσκλήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν.
Στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Χόντα αλ Ατάσι, μέλος της προπαρασκευαστικής επιτροπής, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη «απορρίπτουν τις προκλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού» και καταδικάζουν «την ισραηλινή εισβολή στα συριακά εδάφη».
Το Ισραήλ μετέφερε δυνάμεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που τελεί υπό την εποπτεία του ΟΗΕ στη Συρία, αφού ισλαμιστές αντάρτες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, ανέτρεψαν τον Δεκέμβριο το καθεστώς Άσαντ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί την παρουσία μελών της HTS στη νότια Συρία, ούτε άλλων δυνάμεων που συνδέονται με τους νέους ηγέτες της χώρας, και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Στο ανακοινωθέν, οι συμμετέχοντες απαιτούν το «μονοπώλιο των όπλων» να βρίσκεται «στα χέρια του κράτους, να συγκροτηθεί επαγγελματικός εθνικός στρατός και να χαρακτηριστεί παράνομη κάθε άλλη ένοπλη ομάδα», σε μια έμμεση αναφορά στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, παράταξη στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι.
Κατά την έναρξη της Διάσκεψης νωρίτερα σήμερα ο μεταβατικός ηγέτης της Συρίας Αχμέντ αλ Σάρα δεσμεύθηκε να εγγυηθεί το μονοπώλιο του κράτους στα όπλα. «Η Συρία δεν δέχεται τη διαίρεση, είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο και η ισχύς της βασίζεται στην ενότητά της», τόνισε κατά την εναρκτήρια ομιλία του. «Το μονοπώλιο των όπλων στα χέρια του κράτους δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση», είπε.
Η Διάσκεψη είναι το πρώτο στάδιο μιας μακράς εθνικής διαδικασίας με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας συριακής ταυτότητας που θα διαφυλάσσει την κοινωνική ειρήνη, σύμφωνα με την προπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα παρουσιάσει προτάσεις που θα χρησιμεύσουν ως βάση για ένα σχέδιο μεταρρύθμισης των θεσμών. Η προσωρινή κυβέρνηση είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι την 1η Μαρτίου, όταν η Συρία θα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση η οποία θα αντανακλά την πολυμορφία του συριακού λαού, σύμφωνα με τις νέες αρχές.
Ο Σάρα έχει δηλώσει ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία των Κούρδων θα πρέπει να ενταχθούν στον εθνικό στρατό.
Κούρδοι: Η Διάσκεψη δεν αντιπροσωπεύει τον συριακό λαό
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι δεν αισθάνεται ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Διάσκεψης Εθνικού Διαλόγου.
«Αυτή η διάσκεψη δεν αντιπροσωπεύει τον συριακό λαό και, ως μέρος της Συρίας, αφού δεν εκπροσωπηθήκαμε, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να αντιταχθούμε στη Διάσκεψη τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς την ουσία και δεν θα συμμετάσχουμε στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της», τόνισαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), λίγο πριν από την ανάγνωση του ανακοινωθέντος της Διάσκεψης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ