Αρνητικό το πρόσημο του 2024 για ένδυση και κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε η ένδυση στο δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς. Ωστόσο, δεν ήταν αρκετά να αναστρέψουν την πτωτική πορεία. Θετική μεταβολή παρουσίασαν μόνο οι εισαγωγές το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Euratex.

Αρνητικό το πρόσημο του 2024 για ένδυση και κλωστοϋφαντουργία στην Ευρώπη

Σημάδια ανόδου εμφάνισε η ένδυση το δ΄ τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με την κλωστοϋφαντουργία που συνέχισε την πτωτική της πορεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας Euratex και τα οποία παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμων Ενδυμάτων Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Η ένδυση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση κατά 6,3% στην παραγωγή και κατά 2,7% στον κύκλο εργασιών.

Ωστόσο η θετική πορεία του τέταρτου τριμήνου για την ένδυση δεν άλλαξε σημαντικά τη συνολική πορεία του κλάδου για ολόκληρο το 2024 αφού παρέμεινε αρνητική.

Η στασιμότητα της κατανάλωσης στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την μείωση των εξαγωγών εκτός Ευρώπης, οδήγησε τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες του κλάδου σε κάμψη.

Για το σύνολο του 2024, η παραγωγή σημείωσε μείωση 5% στην κλωστοϋφαντουργία και 6% στην ένδυση.

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση κατά 5,5% στην κλωστοϋφαντουργία και 3,9% στην ένδυση.

Όσο αφορά την απασχόληση η ένδυση κατέγραψε μείωση 5%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία η μείωση ήταν 4,1%.

Μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια κατέγραψαν οι εξαγωγές με πτώση 1,9% στην ένδυση και 3,2% στην κλωστοϋφαντουργία.

Μικρή άνοδος σημειώθηκε στις εισαγωγές με αύξηση 1,4% στην ένδυση και 1,5% στην κλωστοϋφαντουργία.

Τέλος, το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται στην ένδυση κατά 2,2%, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία μειώθηκε οριακά κατά 0,3%.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v