Χαλάρωση των αμυντικών κυρώσεων ΗΠΑ βλέπει ο Ερντογάν

Αισιόδοξος ο Τούρκος πρόεδρος για στενότερη αμερικανο-τουρκική συνεργασία στην άμυνα, μετά και την έγκριση πώλησης πυραύλων 304 εκατ. δολ. στο πλαίσιο της παρουσίας Ρούμπιο στην Αττάλεια.

Χαλάρωση των αμυντικών κυρώσεων ΗΠΑ βλέπει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένει ότι η Ουάσιγκτον θα χαλαρώσει τις αμυντικές κυρώσεις κατά της χώρας του, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ βελτιώνονται υπό τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, μεταδίδει το Bloomberg.

«Μπορούμε να πούμε άνετα ότι υπάρχει άμβλυνση του CAATSA» (σ.σ. ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων), δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από την Αλβανία, όπου παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα χθες Παρασκευή.

Η κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 οδήγησε σε αδιέξοδο ετών με την Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις, γνωστές ως Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων ή CAATSA, οι οποίες στόχευαν την αμυντική βιομηχανία της Άγκυρας και την απέκλεισαν από το πρόγραμμα του Πενταγώνου για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην επενδυτή private equity Τομ Μπαράκ, νεοδιορισμένο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία.

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τη διαδικασία CAATSA πολύ πιο γρήγορα. Ως δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να έχουμε περιορισμούς ή εμπόδια μεταξύ μας στον τομέα της άμυνας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ο Ερντογάν επιδιώκει να συναντήσει τον Τραμπ για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων. Προσκάλεσε τον Αμερικανό ηγέτη στην Αγκυρα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας στις 5 Μαΐου, όπου δεσμεύτηκε για τη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και στην άμυνα.

Ένδειξη ότι οι σχέσεις αναθερμαίνονται ήταν η αμερικανική έγκριση πώλησης πυραύλων αξίας 304 εκατ. δολαρίων στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Η συμφωνία, η οποία χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, έκλεισε στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο