Ε.Ε.: Αντίμετρα στις αυξήσεις δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Εάν δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, υφιστάμενα και πρόσθετα μέτρα της Ε.Ε. θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου ή νωρίτερα, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Ε.Ε.: Αντίμετρα στις αυξήσεις δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα στο 50%.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά εκπροσώπου της δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» για την ανακοίνωση της αύξησης των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει αντίμετρα, πιθανώς και πριν τις 14 Ιουλίου. 

Ο  Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι σκοπεύει να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από 25% σε 50%.

«Λυπούμαστε πολύ για την ανακοίνωση της αύξησης των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από 25% σε 50%», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η απόφαση αυτή προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία και αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «η αύξηση των δασμών υπονομεύει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαπραγματευτικής λύσης».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναστείλει τα αντίμετρά της προκειμένου να δημιουργήσει περιθώρια για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επιβάλει αντίμετρα, μεταξύ άλλων σε απάντηση στην τελευταία αύξηση των δασμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει επί του παρόντος τις διαβουλεύσεις για την επέκταση των αντίμετρων. Εάν δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα πρόσθετα μέτρα της Ε.Ε. θα τεθούν αυτόματα σε ισχύ στις 14 Ιουλίου -ή νωρίτερα, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο