Ασήμι και πλατίνα παίρνουν σκυτάλη από τον χρυσό

Σε ρεκόρ 13 ετών σκαρφάλωσε το ασήμι, υψηλό τετραετίας για την πλατίνα. Οι επενδυτές μετά το ράλι του χρυσού αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Εισροές στα ETFs.

Ασήμι και πλατίνα παίρνουν σκυτάλη από τον χρυσό

Με τον ρόλο του δολαρίου να απειλείται ως «ασφαλές καταφύγιο», ο χρυσός καταγράφει ιστορικό ράλι, με άνοδο 25% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμιση έναντι της αβεβαιότητας.

Ωστόσο, εν μέσω ανησυχιών ότι ο χρυσός ίσως είναι πλέον υπερτιμημένος, άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι και η πλατίνα, αρχίζουν να καλύπτουν τη διαφορά. Οι τιμές του ασημιού έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ενώ η πλατίνα διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, με τα δύο μέταλλα να έχουν ενισχυθεί πάνω από 10% μόνο μέσα στον Ιούνιο.

Το ασήμι, που χρησιμοποιείται τόσο σε νομίσματα όσο και σε βιομηχανικές διαδικασίες, οδεύει προς τον καλύτερο μήνα του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, με την τιμή του να ξεπερνά τα $36 ανά ουγκιά.

Οι επενδύσεις σε ETF που βασίζονται σε ασήμι έχουν αυξηθεί ραγδαία, με περισσότερους από 300 τόνους εισροών μόνο για τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 150 τόνους τον προηγούμενο μήνα. «Αυτό μοιάζει σαν κύμα επενδύσεων σε πλατίνα και ασήμι για να καλύψουν τη διαφορά με τον χρυσό», δήλωσε η Suki Cooper, αναλύτρια πολύτιμων μετάλλων στη Standard Chartered.

Ο λόγος τιμής χρυσού προς ασήμι, ο οποίος ιστορικά κυμαίνεται γύρω στο 65, βρίσκεται τώρα στο 93, υποδηλώνοντας ότι το ασήμι είναι φθηνό σε σχέση με τον χρυσό, πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τον χρυσό, το ασήμι και η πλατίνα έχουν σημαντικές βιομηχανικές χρήσεις και η ζήτηση για τα δύο μέταλλα αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά εντός του έτους. Το ασήμι χρησιμοποιείται σε διαδικασίες παραγωγής όπως η συγκόλληση, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι μπαταρίες και οι επιστρώσεις γυαλιού.

Η τιμή της πλατίνας ανήλθε στα $1.273 ανά ουγκιά αυτή την εβδομάδα και έχει σημειώσει άνοδο 18% από την αρχή του μήνα, καθιστώντας τον Ιούνιο τον καλύτερο μήνα για την πλατίνα από το 2008.

Η πιο αργή απ’ ό,τι αναμενόταν διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων έχει ενισχύσει τη ζήτηση για πλατίνα, καθώς τόσο τα βενζινοκίνητα όσο και τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν πλατίνα στους καταλύτες τους.

Η πλατίνα αντιμετωπίζει για τρίτο συνεχόμενο έτος ένα διαρθρωτικό έλλειμμα, και οι τιμές μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανταποκρίνονται σε αυτό, καθώς τα αποθέματα πλατίνας πάνω από το έδαφος έχουν πρόσφατα εξαντληθεί, δήλωσε η Cooper. «Αναμένουμε ότι τόσο το ασήμι όσο και η πλατίνα θα έχουν σημαντικά ελλείμματα το 2025», πρόσθεσε. «Άρα υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο».

Η επενδυτική ζήτηση για την πλατίνα αυξάνεται επίσης, με τα ETF πλατίνας να έχουν καταγράψει εισροές 70.000 ουγκιών από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο