Με δικούς της χάρτες, τους οποίους μάλιστα κοινοποίησε στην αρμόδια υπηρεσία της UNESCO, η Αγκυρα επιχειρεί να απαντήσει στην Αθήνα και την περάτωση, από ελληνικής πλευράς, του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Είναι το πρώτο βήμα και για να καταστεί επίσημος, απομένει η κοινοποίησή του στον ΟΗΕ. Τα τουρκικά σχέδια «κόβουν», επί της ουσίας, στη μέση το Αιγαίο, σημειώνει η Καθημερινή.
Τι δείχνει ο χάρτης
Ο χάρτης του πανεπιστήμιου της Αγκυρας αντικατοπτρίζει ορισμένες από τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας. Πλέον χαρακτηριστική η κόκκινη γραμμή, που αποτυπώνεται από την ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή στις εκβολές του Εβρου μέχρι τα βόρεια και μετά νότια των Δωδεκανήσων, αποτελεί την άποψη της γείτονος περί «μέσης γραμμής» ανάμεσα στην Τουρκία και στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς, όπως είναι γνωστό, δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε εδαφική επήρεια για τα νησιά πλην της ύπαρξης 6 ν.μ. αιγιαλίτιδας ζώνης.
Επιπλέον, στην Ανατολική Μεσόγειο με διαγώνιες γραμμές απεικονίζονται οι άδειες που έχουν δοθεί στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για τη διεξαγωγή ερευνών. Ενώ οι περιοχές με ροζ χρωματισμό είναι τα μόνιμα πεδία βολής (ασκήσεων) που έχει ανακηρύξει η Τουρκία.
Η μαύρη γραμμή που περνάει βορείως της Κρήτης και μετά ανεβαίνει προς τα Στενά μέσω διεθνών υδάτων στο Αιγαίο περιγράφεται ως «καλώδιο».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε αντιδράσει εξ αρχής στην απόφαση της Ελλάδας να καθορίσει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίζοντας για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δραστηριότητα.
Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών
Η Τουρκία δημοσιοποίησε σήμερα θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε απάντηση του Ελληνικού σχεδιασμού, που ήδη αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σχολιάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η διαφορά είναι ότι ο τουρκικός χάρτης δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, καθώς επιχειρεί να σφετεριστεί περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, και δεν απευθύνεται σε διεθνή οργανισμό που επιβάλλει υποχρέωση ανάρτησης σχετικών χαρτών. Κατά τούτο, δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και αποτελεί απλά μια αντανακλαστική αντίδραση κενή περιεχομένου.
Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολιτική αρχών που εφαρμόζει και καλεί την Τουρκία να μην προβάλλει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι για εσωτερική χρήση και μόνο.
Η Ελλάδα θα προβεί στις δέουσες ενέργειες σε όλα τα διεθνή φόρα».
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin