Στο 3,7% από 3,6% τον Ιούνιο «τσίμπησε» ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την αισιόδοξη άποψη της τράπεζας σχετικά με τις τιμές και ενισχύοντας τα επιχειρήματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά τη ραγδαία μείωση του κόστους δανεισμού.
Η ΕΚΤ μείωσε κατά το ήμισυ το βασικό επιτόκιο, στο 2% τη χρονιά έως τον Ιούνιο. Προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στον στόχο της μεσοπρόθεσμα, μειώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω δράση, ακόμη και καθώς οι προοπτικές είναι αβέβαιες λόγω των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ και της γεωπολιτικής αστάθειας.
Στο 2%, ο πληθωρισμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters σε οικονομολόγους, αλλά μια τόσο μικρή απόκλιση είναι απίθανο να απασχολήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι επικεντρώνονται περισσότερο στον δομικό δείκτη.
Ο δομικός πληθωρισμός ευρωζώνης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,4% σε ετήσια βάση.
Εξετάζοντας τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (3,3%, σε σύγκριση με 3,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,1%, σε σύγκριση με 3,3% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,8%, σε σύγκριση με 0,5% τον Ιούνιο) και την ενέργεια (-2,5%, σε σύγκριση με -2,6% τον Ιούνιο).

Γερμανία: Κάτω από το 2% τον Ιούλιο
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, ενισχύοντας την εκτίμηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την άνοδο των τιμών των τελευταίων ετών.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, από 2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Η μέτρηση είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η οποία εκτιμούσε επιβράδυνση στο 1,9%. Τα στοιχεία ενισχύουν τη θετική εικόνα που επικρατεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Κάτω από 1% στη Γαλλία
Ο πληθωρισμός στη Γαλλία παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύοντας τα επιχειρήματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%, στο ίδιο σημείο που ήταν και τον Ιούνιο.
Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών ήταν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξάνονταν κατά 0,8%.
Στο 2,7% ανηφόρισε στην Ισπανία
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ανήλθε στο 2,7% τον Ιούλιο, από 2,3% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.
Η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τη μείωση που καταγράφηκε στον ίδιο τομέα τον Ιούλιο του 2024. Επίσης, οι τιμές των καυσίμων συνέβαλαν σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση του πληθωρισμού. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1%.
Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή -για να μπορεί να συγκριθεί με την ευρωζώνη- αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση και μειώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Επιπλέον, ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα μη μεταποιημένα τρόφιμα και τα ενεργειακά προϊόντα, διαμορφώθηκε στο 2,3%.
με πληροφορίες από Eurostat, Bloomberg, Reuters