Πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο γύρω από τη σύνοδο της «Συμμαχίας των Προθύμων» για την Ουκρανία και τις σχετικές δηλώσεις του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς για το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Η σύνοδος κορυφής στο Παρίσι αποτέλεσε «επιτυχία» για την Ουκρανία, παρότι «ήταν σύνοδος πάνω από την οποία αιωρούνταν η καχυποψία σαν κακό πνεύμα», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel και διερωτάται εάν «μπορεί κανείς να υπολογίζει σ' έναν Αμερικανό πρόεδρο που παραβιάζει όλους τους κανόνες».
Από την αρχή η σύνοδος αυτή είχε τη «σκιά» της αμερικανικής πολιτικής Τραμπ. Ιδιαίτερα μετά την απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «από ειδική ομάδα και τη μεταφορά του στις ΗΠΑ, τον έχουν ικανό – όχι μόνο στην Ευρώπη – για τα πάντα».
Σχετική αναφορά γίνεται και στο ζήτημα της Γροιλανδίας και την επιθυμία του Τραμπ να την προσαρτήσει στις ΗΠΑ. Όπως γράφει το Spiegel, «μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητο να πρέπει κανείς να υπενθυμίσει σ' έναν Αμερικανό πρόεδρο πόσο ακατάλληλο είναι να επιθυμεί την εδαφική έκταση μιας φίλης χώρας».
Η παρουσία του Τραμπ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επηρεάζει τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ουκρανία και την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Οι Αμερικανοί φαίνονται πρόθυμοι να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας, ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα περάσουν από το Κογκρέσο, κάτι που αυξάνει τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των υποσχέσεων.
Και τότε ο Μερτς έκανε ένα βηματάκι πίσω
Η Γερμανία μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διασφάλιση πιθανής κατάπαυσης πυρός με γερμανικά στρατεύματα, δήλωσε ο καγκελάριος. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι γερμανικές δυνάμεις θα περιορίζονται σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ και όχι στην Ουκρανία. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, αυτή η στάση μάλλον ακούγεται διστακτική για τους Γάλλους και τους Βρετανούς, που έχουν ήδη εκφράσει τη διάθεσή τους να στείλουν στρατεύματα απευθείας στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν στρατιωτικές βάσεις εκεί.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε ο Μερτς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της Γερμανίας στην περιοχή. Ο Μερτς διευκρίνισε επίσης ότι οποιαδήποτε οριστική απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις και από το αν θα την υπερψηφίσει η Μπούντεσταγκ.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη, σύμφωνα με την ανάλυση, παραμένει η θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, όσο οι στρατηγικές συνθήκες παραμένουν υπέρ του, δεν έχει λόγο να διαπραγματευτεί. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η ειρηνική λύση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις και τη δυνατότητα του Τραμπ να πιέσει οικονομικά ή στρατιωτικά την Ρωσία, «ώστε να είναι τόσο επίπονο για τον Πούτιν, που τελικά θα δεχτεί μια συμφωνία».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE