Οι Κουβανοί προετοιμάζονται για μια επιδεινούμενη οικονομική κρίση μετά την κατάσχεση ακόμη δύο πετρελαιοφόρων που συνδέονται με τη Βενεζουέλα την Τετάρτη από τις ΗΠΑ, κίνηση που απειλεί να διακόψει μια κρίσιμη ενεργειακή γραμμή ζωής για το κομμουνιστικό νησιωτικό κράτος, μόλις λίγες μέρες μετά την απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Στο λιμάνι του Ματάνσας, όπου δένουν τα πετρελαιοφόρα, τα κλειστά βενζινάδικα και οι μεγάλες ουρές για προμήθεια καυσίμων αντανακλούν τις αυξανόμενες ελλείψεις εφοδιασμού. Η τελευταία ενέργεια των ΗΠΑ τροφοδοτεί φόβους ότι οι ήδη συχνές, ωριαίες διακοπές της ηλεκτροδότησης θα επιδεινωθούν.
«Νομίζω ότι με αυτή την κατάσταση τα πράγματα θα χειροτερέψουν, γιατί τώρα δεν θα αφήσουν το πετρέλαιο να έρθει», δήλωσε στο Reuters ο Γουίλιαμ Γκονζάλες, κάτοικος του Ματάνσας.
«Πριν το πετρέλαιο ερχόταν από τη Βενεζουέλα και τη Ρωσία, τώρα θα προέρχεται μόνο από τη Ρωσία... Άρα είναι μια πηγή πετρελαίου λιγότερο, οπότε η χώρα θα είναι χειρότερα».
Σε μια ραγδαία κλιμάκωση της εκστρατείας πίεσης, ο αμερικανικός στρατός κατέσχεσε χθες το υπό ρωσική σημαία δεξαμενόπλοιο «Marinera» στον Ατλαντικό, κοντά στην Ισλανδία, έπειτα από δύο εβδομάδες καταδίωξης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η κατάσχεση, την οποία ανώτερος Ρώσος βουλευτής χαρακτήρισε «κατάφωρη πειρατεία», σηματοδοτεί την τέταρτη τέτοια αναχαίτιση από τότε που η Ουάσιγκτον επέβαλε αποκλεισμό σε όλα τα πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις και εισέρχονται ή εξέρχονται από τα ύδατα της Βενεζουέλας, στα μέσα Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ είχε αναχαιτίσει ένα άλλο δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με τη Βενεζουέλα, το «M Sophia», βορειοανατολικά της Νότιας Αμερικής.
Για την Κούβα, η απώλεια πετρελαίου της Βενεζουέλας είναι καταστροφική. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, η Βενεζουέλα έστειλε κατά μέσο όρο 27.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στο νησί, καλύπτοντας περίπου το 50% του ελλείμματος πετρελαίου της Κούβας, σύμφωνα με στοιχεία από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας.
«Οι επιπτώσεις δεν θα είναι καλές. Η Βενεζουέλα ήταν από τις χώρες που μας βοήθησαν περισσότερο με ενέργεια και καύσιμα», δήλωσε ο Μάριο Βαλβέρδε, ιδιοκτήτης επιχείρησης στην Αβάνα.
Ενώ το Μεξικό έχει γίνει «σημαντικός προμηθευτής», η πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Μεξικό δεν στέλνει περισσότερο πετρέλαιο στην Κούβα απ' ό,τι παλαιότερα.
Η επιθετική στάση των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με μείγμα θυμού και σκληρής αποφασιστικότητας από ορισμένους Κουβανούς.
«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι με τη στάση του Τραμπ απέναντι στον Μαδούρο, επειδή αυτό αναγκάζει μια χώρα να υποταχθεί με τη βία», δήλωσε ο πολίτης Μανουέλ Ροντρίγκεζ. «Εάν υπάρξουν περισσότερα μπλακάουτ, θα πρέπει να τα υπομείνουμε ως Κουβανοί και να αντισταθούμε μέχρι το τέλος».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ