Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει ξανά ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Οι Αρχές εκτιμούν ότι η άνοδος θα είναι προσωρινή λόγω μέτρων που αναμένεται να περιορίσουν τις πιέσεις την άνοιξη.

Ανεβαίνει ξανά ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες, μια εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί προσωρινή, καθώς κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να περιορίσουν τις πιέσεις στις τιμές την άνοιξη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το 3,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Η ONS ανέφερε ότι η αύξηση -η πρώτη από τον Ιούλιο- οφείλεται κυρίως στην άνοδο του φόρου καπνού και στα αεροπορικά εισιτήρια, έναν παράγοντα του «καλαθιού» που χαρακτηρίζεται συχνά από έντονες διακυμάνσεις.

Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, δείκτης των εγχώριων πιέσεων που παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Αγγλίας, αυξήθηκε στο 4,5% από 4,4%, λιγότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο