Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Έτοιμο κατά 100% το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ

«Το έγγραφο είναι 100% έτοιμο και περιμένουμε από τους εταίρους μας να επιβεβαιώσουν τον χρόνο και τον τόπο όπου θα το υπογράψουμε», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ζελένσκι: Έτοιμο κατά 100% το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ

Το αμερικανικό έγγραφο που αναφέρεται στις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι έτοιμο και το Κίεβο αναμένει να μάθει πότε και πού θα το υπογράψει, ανακοίνωσε σήμερα (25/1) ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρει το Reuteres με δημοσίευμά του. 

«Για εμάς, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι πρωτίστως οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ. Το έγγραφο είναι 100% έτοιμο και περιμένουμε από τους εταίρους μας να επιβεβαιώσουν τον χρόνο και τον τόπο όπου θα το υπογράψουμε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

«Κατόπιν το έγγραφο θα σταλεί προς επικύρωση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στο ουκρανικό κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή συνάντησή τους με τη συμμετοχή διαμεσολαβητών από τις ΗΠΑ στο Αμπού Ντάμπι, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο που πρότεινε η Ουάσιγκτον για τον τερματισμό του σχεδόν τετραετούς πολέμου, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Ωστόσο, τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο λένε ναι σε περαιτέρω διάλογο και αναμένονται περισσότερες συζητήσεις την επόμενη Κυριακή στο Αμπού Ντάμπι, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.

«(Στο Αμπού Ντάμπι) συζητείται το αμερικανικό σχέδιο και τα προβληματικά ζητήματα. Υπήρχαν πολλά προβληματικά ζητήματα, αλλά τώρα είναι λιγότερα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις ανατολικές περιοχές δεν έχει καταφέρει να καταλάβει από την πλήρη εισβολή της που πυροδότησε τον πόλεμο. Ωστόσο, πρόσθεσε, το Κίεβο δεν έχει αλλάξει τη θέση του ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για δύο θεμελιωδώς διαφορετικές θέσεις -αυτή της Ουκρανίας και αυτή της Ρωσίας. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να βρουν έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να είναι διατεθειμένες να συμβιβαστούν, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο