Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί φταίνε για τη Μινεάπολη

«Εξετάζουμε τα πάντα» για τον πυροβολισμό στη Μινεάπολη, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των πρακτόρων της ICE.

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί φταίνε για τη Μινεάπολη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στην Wall Street Journal σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του «εξετάζει τα πάντα και θα αποφανθεί» για τον θανατηφόρο πυροβολισμό στη Μινεάπολη.

Παράλληλα ο Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής απομάκρυνσης των ομοσπονδιακών πρακτόρων μετανάστευσης από την περιοχή της Μινεάπολης, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικό πλαίσιο για το πότε αυτό μπορεί να συμβεί. «Κάποια στιγμή θα φύγουμε. Έχουν κάνει, και έχουμε κάνει, φανταστική δουλειά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μετά την αποχώρηση των εν λόγω δυνάμεων θα παραμείνει άλλο προσωπικό για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης.

Το επεισόδιο αφορά τον θάνατο του 37χρονου Άλεξ Πρέτι, ο οποίος δολοφονήθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες μετανάστευσης στη Μινεάπολη, το δεύτερο θανατηφόρο περιστατικό αυτού του είδους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε αρχικά ότι ο Πρέτι επέφερε επίθεση στους πράκτορες, αναγκάζοντάς τους να ανοίξουν πυρ «σε αυτοάμυνα». Ωστόσο, βίντεο και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων δείχνουν ότι ο ίδιος πυροβολήθηκε πολλές φορές ενώ ήταν δεμένος στο έδαφος από ομάδα πρακτόρων, γεγονός που έχει προκαλέσει ευρεία αμφισβήτηση των αρχικών ισχυρισμών.

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει ευρεία κοινωνική και πολιτική ένταση στην πόλη και πέραν αυτής, με τοπικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές να αμφισβητούν την επιχειρησιακή συμπεριφορά των ομοσπονδιακών δυνάμεων και να ζητούν διαφάνεια και λογοδοσία.

Ο Τραμπ, απέδωσε την Κυριακή τον θάνατο δύο Αμερικανών πολιτών από ομοσπονδιακούς πράκτορες στη Μινεάπολη στην ηγεσία των Δημοκρατικών, κατηγορώντας πολιτειακές και δημοτικές αρχές ότι αρνούνται να συνεργαστούν με τη συνεχιζόμενη εκστρατεία του κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η τραγωδία αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών της αντιπολίτευσης. «Δυστυχώς, δύο Αμερικανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα αυτού του χάους που προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μπιλ Κλίντον: Να ορθώσουμε το ανάστημά μας

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κάλεσε χθες Κυριακή τους Αμερικανούς να «ορθώσουν το ανάστημά τους» και να «υψώσουν τη φωνή» τους, καταδικάζοντας τις «φρικιαστικές σκηνές» στη Μινεάπολη, όπου δύο πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X, ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος τόνισε: «Επαφίεται σε όλους εμάς, που πιστεύουμε στην υπόσχεση της αμερικανικής δημοκρατίας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να υψώσουμε τη φωνή», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του νυν προέδρου, του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, «μας είπε ψέματα» για αυτούς τους δυο θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο