Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό έξι μηνών το Brent με το βλέμμα στο Ιράν

Αλμα έως και 4% κατέγραψε η τιμή του Brent την Πέμπτη ξεπερνώντας τα $70 το βαρέλι. Εντείνονται οι ανησυχίες για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν. Στο 16% η άνοδος τον Ιανουάριο. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

Σε υψηλό έξι μηνών το Brent με το βλέμμα στο Ιράν

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent την Πέμπτη, φτάνοντας σε υψηλό εξαμήνου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ με παραγωγή 3,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

«Η άμεση  ανησυχία … είναι η παράπλευρη ζημιά που θα προκληθεί εάν το Ιράν επιτεθεί στους γείτονές του ή, ίσως ακόμη πιο καθοριστικά, εάν κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχονται 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως» δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Τζον Έβανς.

Το συμβόλαιο του Brent εκτινάχτηκε έως και 4% στα 70,4 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Αυγούστου. Το συμβόλαιο οδεύει προς άνοδο άνω του 16% τον Ιανουάριο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αυξήσει την πίεση προς την Τεχεράνη για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, με απειλές στρατιωτικών πληγμάτων και με την άφιξη μιας αμερικανικής ναυτικής δύναμης στην περιοχή.

Ο Τραμπ εξετάζει επιλογές που περιλαμβάνουν στοχευμένα πλήγματα κατά δυνάμεων ασφαλείας και ηγετικών στελεχών, με στόχο να δώσει ώθηση στους διαδηλωτές και να προκαλέσει μια πιθανή ανατροπή του καθεστώτος του Ιράν, μετέδωσε το Reuters την Πέμπτη, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν υψηλότερες τιμές λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με το Ιράν.

«Η πιθανότητα να πληγεί το Ιράν έχει αυξήσει το γεωπολιτικό ασφάλιστρο στις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 3 έως 4 δολάρια (ανά βαρέλι)», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι περαιτέρω γεωπολιτική κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του Brent έως και τα 72 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο