Τα 32 μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα να διαθέσουν στην αγορά 400 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τρία στρατηγικά αποθέματα, με στόχο να συγκρατήσουν την άνοδο στις τιμές του αργού που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στο Ιράν.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση η IEA, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων στην ιστορία.
Το 2022 οι χώρες μέλη της υπηρεσίας είχαν απελευθερώσει 182,7 εκατ. βαρέλια σε διάστημα δύο μηνών, το μεγαλύτερο έως τότε στην ιστορία, ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες της G7.
Μετά την ανακοίνωση της IEA, οι τιμές του Brent και του WTI συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαϊτσι δήλωσε ότι η χώρα της θα αναλάβει ηγετικό ρόλο και θα διαθέσει πετρέλαιο από τα εθνικά της αποθέματα ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμβάλλει στο κάλεσμα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.
Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 172 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει στην αγορά προοδευτικά 172 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (τις πρώτες πρωινές ώρες ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας.
«Ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ εξουσιοδότησε το υπουργείο Ενέργειας να αποδεσμεύσει 172 εκατομμύρια βαρέλια προερχόμενα από τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα από την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργού Κρις Ράιτ.
Με δεδομένο τον προβλεπόμενο ρυθμό διάθεσης, οι παραδόσεις της ποσότητας αυτής θα απαιτήσουν «περίπου 120 ημέρες», διευκρίνισε ο υπουργός Ράιτ.