Εν μέσω σεναρίων για το ενδεχόμενο ανάληψης από τον ΟΗΕ πρωτοβουλίας με στόχο την ασφαλή διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε τα εξής:«Έχουμε δει τις εικασίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τα Στενά του Ορμούζ. Όπως θα θυμάστε, κατά την προετοιμασία της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα (Black Sea Grain Initiative), η σιωπή αποδείχθηκε πολύ συχνά η πιο συνετή επιλογή. Μπορώ να σας πω ότι ο ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παραμένει σε πολύ συχνή επικοινωνία με ανώτερους αξιωματούχους της περιοχής και πέραν αυτής. Δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουμε αυτές τις εικασίες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε διακριτικά. Το διακύβευμα είναι υπερβολικά υψηλό» ανέφερε.
UKMTO: Βλήμα έπληξε πλοίο ανοιχτά του Ομάν
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Επιχειρήσεων Ναυτιλιακού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό 23 ναυτικά μίλια ανατολικά του Φουτζάιρα, στο Ομάν, όπου ένα δεξαμενόπλοιο ανέφερε ότι χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο.
Αναφέρθηκαν μικρές ζημιές στη δομή του πλοίου, χωρίς τραυματισμούς στο πλήρωμα και χωρίς περιβαλλοντική επίπτωση. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν το περιστατικό.
Το UKMTO συνιστά στα πλοία να πλέουν με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εκρήξεις σε Ντουμπάι και Ντόχα
Εξάλλου, τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορα σημεία του Ντουμπάι νωρίς την Τρίτη, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά την αποστολή ειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων προς τους κατοίκους, με την οποία τους ζητούνταν να αναζητήσουν άμεσα ασφαλές καταφύγιο λόγω «πιθανών πυραυλικών απειλών».
Την ίδια ώρα οι αρχές στο Κατάρ εξέδωσαν προειδοποίηση καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και σε άλλους ασφαλείς χώρους, εν μέσω αναφορών για δυνατές «εκρήξεις» που ακούγονται στη Ντόχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, AFP, Reuters