Κομισιόν: Γεμίστε νωρίτερα τις αποθήκες φυσικού αερίου

Σε επιστολή στους υπουργούς Ενέργειας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νταν Γιοργκένσεν ζήτησε τη μείωση των στόχων πλήρωσης των αποθεμάτων στο 80%.

Κομισιόν: Γεμίστε νωρίτερα τις αποθήκες φυσικού αερίου

Η Κομισιόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες  να μειώσουν τους στόχους πλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου και να αρχίσουν νωρίτερα την αναπλήρωση, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Νταν Γιοργκένσεν, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Ενέργειας, που είδε το POLITICO, τόνισε ότι οι χώρες θα πρέπει να είναι ευέλικτες ως προς τον τρόπο αναπλήρωσης των αποθεμάτων, προκειμένου να «συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε περιόδους που η προσφορά είναι περιορισμένη και να μειώσουν την πίεση στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη».

Από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά της Τεχεράνης στα τέλη Φεβρουαρίου, η σύγκρουση που ακολούθησε προκάλεσε αύξηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, εν μέρει λόγω των ισραηλινών επιθέσεων στο μεγάλο υπεράκτιο κοιτάσμα φυσικού αερίου του Ιράν και του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη, μιας κρίσιμης διόδου για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην επιστολή του, ο Γιοργκένσεν ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τους στόχους πλήρωσης των αποθεμάτων στο 80%, δηλαδή 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τους κανονικούς στόχους.

Πρότεινε επίσης οι χώρες να ξεκινήσουν νωρίτερα τις ενέσεις στα αποθέματα, για να αποφευχθεί ένα «τρέξιμο στο τέλος του καλοκαιριού», το οποίο θα αυξήσει τις τιμές. Επιπλέον, πρότεινε να επεκταθεί η προθεσμία για την επίτευξη των στόχων πλήρωσης έως τον Δεκέμβριο, δύο μήνες αργότερα από το συνηθισμένο.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι οι χώρες μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ για τα Αποθέματα Αερίου, που παρέχει ευελιξία όταν οι συνθήκες στην αγορά είναι δύσκολες.

Η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διατηρούν αποθέματα φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητας μέχρι τον χειμώνα — μέτρο που θεσπίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Ωστόσο, ο φετινός χειμώνας, ψυχρότερος του μέσου όρου, μείωσε αυτά τα αποθέματα κάτω από 30% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022.

Η ανησυχία στις Βρυξέλλες αυξάνεται για το αν η σύγκρουση στο Ιράν, σε συνδυασμό με τα ήδη χαμηλά αποθέματα, μπορεί να προκαλέσει ανταγωνισμό μεταξύ χωρών για τους περιορισμένους παγκόσμιους ενεργειακούς πόρους.

Ο Γιοργκένσεν τόνισε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ παραμένουν «σχετικά προστατευμένα», καθώς η Ένωση έχει «περιορισμένη εξάρτηση» από εισαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή. Ωστόσο, καθώς αποτελεί «καθαρό εισαγωγέα» φυσικού αερίου παγκοσμίως, «οι υψηλές και ασταθείς παγκόσμιες τιμές μπορεί επίσης να επηρεάσουν το φυσικό αέριο στην ΕΕ».

Καθώς οι εξελίξεις στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή «επηρεάζουν σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και αερίου», υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Κατάρ ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στα επίπεδα πριν την κρίση, ανέφερε ο Γιοργκένσεν.

Ο επίτροπος υποστήριξε ότι θα βοηθήσει τις χώρες να αξιοποιήσουν τις επιτρεπόμενες ευελιξίες, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη-μέλη πριν εφαρμοστούν.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η επιστολή εστάλη στους υπουργούς ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο