Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βανς για Λίβανο: Το Ισραήλ υπόσχεται αυτοσυγκράτηση

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν κρέμεται από μια κλωστή, με το Ιράν να απειλεί αποχώρηση και κλείσιμο του Ορμούζ μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο.

Βανς για Λίβανο: Το Ισραήλ υπόσχεται αυτοσυγκράτηση
Τζέι Ντι Βανς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ πρότεινε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις επιθέσεις στο Λίβανο, για όσο διάστημα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, σύμφωνα με το Axios.

Γιατί έχει σημασία: Οι νέες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο αποτέλεσαν άμεση πρόκληση για τη σταθερότητα της εκεχειρίας και οδήγησαν το Ιράν να απειλήσει με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Τουλάχιστον 254 άτομα έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου.

Η γενική εικόνα: Η παύση των ισραηλινών επιθέσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, του εκπροσώπου της Τεχεράνης στο Λίβανο, ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του Ιράν για την κατάπαυση του πυρός.

Οι Ιρανοί απειλούν πλέον να ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες και να κλείσουν το Στενό του Ορμούζ, αν οι μάχες στο Λίβανο συνεχιστούν.

«Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ είναι σαφείς και ρητοί: οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν - κατάπαυση του πυρός ή συνέχιση του πολέμου μέσω του Ισραήλ. Δεν μπορούν να έχουν και τα δύο.

Ο κόσμος βλέπει τις σφαγές στο Λίβανο. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ και ο κόσμος παρακολουθεί αν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκί στο X.

Η Αίγυπτος, η οποία βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός, κατηγόρησε το Ισραήλ για «προμελετημένη» απόπειρα υπονόμευσης της εκεχειρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο