Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premier League: Ζημιές-μαμούθ €936 εκατ. παρά το ρεκόρ εσόδων

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται οι σύλλογοι ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2024-25. Υπέρογκες οι δαπάνες για μεταγραφές και συμβόλαια, παρά την αύξηση των εσόδων.

Premier League: Ζημιές-μαμούθ €936 εκατ. παρά το ρεκόρ εσόδων

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται οι σύλλογοι της Premier League, καθώς οι συνολικές τους ζημίες για τη σεζόν 2024-25 άγγιξαν τα 936 εκατ. ευρώ (€800 εκατ. στερλίνες), σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για την αγορά ομάδων στο δημοφιλέστερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Όπως αποκαλύπτουν οι ετήσιοι λογαριασμοί των 20 ομάδων της κορυφαίας κατηγορίας της Αγγλίας, 14 σύλλογοι κατέγραψαν ζημίες προ φόρων, παρά την άνοδο των συνολικών εσόδων του πρωταθλήματος στα 7,96 δισ. ευρώ (6,8 δισ. στερλίνες), έναντι 7,37 δισ.  ευρώ (6,3 δισ. στερλίνες) την προηγούμενη χρονιά.

Ζημίες-ρεκόρ

Στην κορυφή των ζημιογόνων ομάδων βρέθηκε η Τσέλσι, η οποία, υπό τον έλεγχο της αμερικανικής εταιρείας private equity Clearlake Capital, κατέγραψε ζημίες-ρεκόρ ύψους 306,5 εκατ. ευρώ (262 εκατ. στερλίνες). Ζημίες άνω των €117 εκατ. (€100 εκατ. στερλίνες) εμφάνισαν επίσης οι Τότεναμ και Γουέστ Χαμ, που δίνουν μάχη για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Σύμφωνα με τους FT, το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων, κυρίως από τις ΗΠΑ, ωστόσο η κινητικότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις έχει μειωθεί πρόσφατα. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στις ανησυχίες για την ικανότητα επίτευξης οικονομικών αποδόσεων, καθώς και στις υψηλές αποτιμήσεις που απαιτούν οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες.

Η περίπτωση Νιούκαστλ

Ορισμένοι σύλλογοι προσπάθησαν να περιορίσουν τις ζημίες τους πέρυσι πουλώντας πάγια σε συνδεδεμένα μέρη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Νιούκαστλ, η οποία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 40,6 εκατ. (34,7 εκατ. στερλίνες), αλλά αυτό κατέστη δυνατό μόνο αφού πούλησε το στάδιό της στη μητρική εταιρεία έναντι 201,4 εκατ. ευρώ (172,1 εκατ. στερλίνες).

Οι FT επισημαίνουν ότι οι συνολικές ζημίες προ φόρων των 920 εκατ. ευρώ (786,3 εκατ. στερλίνες) για τους 20 συλλόγους είναι πολλαπλάσιες των 159 εκατ. ευρώ (136 εκατ. στερλίνες) της προηγούμενης χρήσης, η οποία επίσης είχε επηρεαστεί από πωλήσεις παγίων σε συνδεδεμένα μέρη. Η UEFA, από την πλευρά της, δεν περιλαμβάνει τέτοιες συμφωνίες στις οικονομικές αξιολογήσεις των συλλόγων.

Αλλαγή κανόνων

Αν και τα έσοδα της Premier League αυξάνονται λόγω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των χορηγιών, τα κόστη για μεταγραφές και μισθούς παικτών συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Σύμφωνα με στοιχεία του Transfermarkt.co.uk που επικαλείται η εφημερίδα, οι ομάδες δαπάνησαν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ (περίπου €3 δισ. στερλίνες) για μεταγραφές το καλοκαίρι του 2025.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, η Premier League βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των οικονομικών κανόνων της. Από την επόμενη σεζόν, θα τεθεί πλαφόν στις δαπάνες για παίκτες ως ποσοστό επί των εσόδων, βάζοντας τέλος στο αμφιλεγόμενο καθεστώς «κερδοφορίας και βιωσιμότητας», που επέτρεπε ζημίες έως 123 εκατ. ευρώ (105 εκατ. στερλίνες) σε βάθος τριετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο