Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρές επικρίσεις στον ΥΠΕΞ του Ιράν μετά την ανάρτηση για το Ορμούζ

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο στόχαστρο μετά το μήνυμα περί «ανοίγματος» των Στενών, με πολιτικούς και ΜΜΕ να κάνουν λόγο για σύγχυση εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Σφοδρές επικρίσεις στον ΥΠΕΞ του Ιράν μετά την ανάρτηση για το Ορμούζ

Στο επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, την ώρα που συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό πρόγραμμα και την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ.

Η θύελλα ξέσπασε όταν ο Ιρανός ΥΠΕΞ ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ ότι τα Στενά του Ορμούζ «άνοιξαν» μετά την έναρξη της εκεχειρίας στον Λίβανο.

 

Διόρθωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Λίγο αργότερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έσπευσε να διευκρινίσει ότι το άνοιγμα είναι προσωρινό και υπό όρους, αφορά αποκλειστικά εμπορικά πλοία και τελεί υπό τον έλεγχο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η παρέμβαση αυτή ενίσχυσε τις επικρίσεις προς τον Αραγτσί, καθώς θεωρήθηκε ότι δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία.

Πυρά από ΜΜΕ και πολιτικούς

Δημοσιογράφοι και πολιτικές προσωπικότητες κατηγόρησαν τον υπουργό για κακή διαχείριση της πληροφόρησης και για σύγχυση που προκάλεσε στο κοινό.

Ορισμένοι ζήτησαν ακόμη και την κλήση του για εξηγήσεις, ενώ μέσα ενημέρωσης όπως το Tasnim χαρακτήρισαν την ανάρτησή του «λανθασμένη» και «κακοεκτιμημένη».

Παράλληλα, πηγές κοντά στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υποστήριξαν ότι ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός παραβιάζει την εκεχειρία, τονίζοντας ότι επιτρέπεται μόνο η διέλευση μη εχθρικών εμπορικών πλοίων.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ζωτικής σημασίας θαλάσσιος διάδρομος δεν πρόκειται να ανοίξει πλήρως πριν αρθεί ο αμερικανικός αποκλεισμός σε ιρανικά λιμάνια και πλοία.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση κατά του Αραγτσί αντανακλά εσωτερικές διαφωνίες ανάμεσα σε σκληροπυρηνικές και πιο πραγματιστικές τάσεις στο ιρανικό καθεστώς, ή ακόμη και τριβές μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Άλλοι θεωρούν ότι ο Ιρανός υπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα διάθεσης για συμβιβασμό προς τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο