Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την περίοδο της πανδημίας Covid θα πρέπει να μετακυλιστεί και ότι το μπλοκ θα πρέπει να εκδώσει νέα ομόλογα, υποστηρίζοντας την ανάγκη ευελιξίας σε «έκτακτες συνθήκες».
«Δεν έχει νόημα να αποπληρώσουμε το χρέος του Covid αυτή τη στιγμή, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς, όταν υπάρχει ζήτηση για ευρωπαϊκούς τίτλους και ομόλογα», δήλωσε ο Μακρόν στην Αθήνα.
«Χρεωθήκαμε κατά τη διάρκεια της Covid. Σήμερα, μας λένε: πρέπει να το αποπληρώσουμε γρήγορα. Αυτό είναι ανόητο. Ας μετακυλίσουμε αυτό το χρέος· ας εκδώσουμε ξανά νέα ομόλογα, επειδή οι επενδυτές επιθυμούν αυτούς τους τίτλους σε χαμηλό κόστος. Αυτό μας δίνει περιθώριο ανάσας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε επίσης το σκεπτικό για την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης τώρα, «όταν δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε και όταν, όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, υπάρχει μεγάλη όρεξη για ευρωπαϊκά ομόλογα».
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισήλθαν αυτή την εβδομάδα σε διαπραγματεύσεις υψηλού διακυβεύματος σχετικά με τα σχέδια δαπανών του μπλοκ μετά το 2027. Μεταξύ των βασικών σημείων συζήτησης ήταν το πώς τα κράτη-μέλη θα αποπληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε χρέος, αρχής γενομένης από το 2028, για δάνεια που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Το ποσό των 1,8 τρισ. ευρώ για τον επόμενο προϋπολογισμό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα 1,2 τρισ. ευρώ —που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ— τα οποία είχαν διατεθεί κατά τον προηγούμενο δημοσιονομικό κύκλο, μεταξύ 2021 και 2027.
Τα κράτη επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους, με την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της ΕΕ να απαιτείται για το λεγόμενο «πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».
Ωστόσο, οι συνομιλίες είναι περίπλοκες, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, πιέζουν για περισσότερες δαπάνες άμυνας μέσω κοινού δανεισμού, ενώ το μπλοκ αντιμετωπίζει το ζήτημα του τρόπου αποπληρωμής του χρέους που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση των δανείων ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θεωρείται ασφαλής και φερέγγυος, ιδίως όταν το μπλοκ δανείζεται ως σύνολο. Τελικά, θα υπάρξουν «αμοιβαίες παραχωρήσεις» και οποιαδήποτε αντίσταση θα ξεπεραστεί, διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθεί χαμηλότερες προσδοκίες.
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα», δήλωσε ο Μητσοτάκης.