Οι εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, υπερβαίνοντας το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο και αναδεικνύοντας μια ταχεία ανάκαμψη λιγότερο από έξι μήνες μετά την απομάκρυνση του ισχυρού άνδρα Νικολάς Μαδούρο.
Οι αποστολές ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς από τότε που οι ΗΠΑ ανέλαβαν τον έλεγχο των πωλήσεων πετρελαίου της χώρας νωρίτερα φέτος. Οι εξαγωγές του Απριλίου εκτινάχθηκαν στα 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε υψηλό επταετίας και διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία και κινήσεις δεξαμενόπλοιων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Διυλιστήρια της Ινδίας αποτέλεσαν τους μεγαλύτερους αγοραστές βενεζουελάνικου πετρελαίου, καλύπτοντας το κενό που άφησε η Κίνα, η οποία δεν έχει αγοράσει φορτία από την πτώση του Μαδούρο. Οι αμερικανικές εταιρείες καυσίμων αύξησαν τις εισαγωγές τους, εν μέρει επειδή η αυξημένη παραγωγή της Βενεζουέλας καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο, ακόμη και καθώς ο πόλεμος στο Ιράν διατηρεί τις παγκόσμιες τιμές σε υψηλά επίπεδα. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν σχεδόν 407.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η Chevron Corp., ο μεγαλύτερος ιδιωτικός διαχειριστής πετρελαϊκών πεδίων στη χώρα, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά 50% εντός δύο ετών, χρησιμοποιώντας ταμειακές ροές από τις τοπικές δραστηριότητές της.
Εξετάζει επίσης πρόσθετες επενδύσεις μόλις η Βενεζουέλα αποπληρώσει χρέος ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το επόμενο έτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Γουίρθ σε τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα την Παρασκευή.
Η εταιρεία παράγει επί του παρόντος περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως μέσω κοινοπραξιών με την Petroleos de Venezuela SA.
Η ισπανική Repsol SA, η οποία παράγει σχεδόν 45.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 50% μέσα σε 12 μήνες και να την τριπλασιάσει εντός τριετίας.