Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργότερα αναμένει μειώσεις επιτοκίων από τη Fed η Goldman Sachs

Η αμερικανική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 3%-3,25%. Παράλληλα μείωσε στο 25% την πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες.

Αργότερα αναμένει μειώσεις επιτοκίων από τη Fed η Goldman Sachs

Τις εκτιμήσεις για τις επόμενες δύο μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατά ένα τρίμηνο αργότερα, ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί η Goldman Sachs. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι νέες εκτιμήσεις μετατίθενται για τον Δεκέμβριο του 2026 και τον Μάρτιο του 2027, καθώς για την αμερικανική τράπεζας ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν. 

Η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους είναι πιθανό να διατηρήσει τον δομικό πληθωρισμό πλησιέστερα στο 3% παρά στον στόχο του 2% της Fed καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθυστερώντας τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χαλάρωση της πολιτικής, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs στην έκθεσή τους.

«Ένας συνδυασμός χαμηλότερων μηνιαίων μετρήσεων πληθωρισμού μετά την εξασθένηση του πετρελαϊκού σοκ και η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα είναι πιθανώς απαραίτητα» προκειμένου η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων φέτος, έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία της συνεδρίαση στα τέλη του περασμένου μήνα. Η συνεδρίαση αυτή αποκάλυψε μια βαθύτερη διχογνωμία σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει ανατρέψει την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Η Goldman Sachs διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 3%-3,25%, καθώς οι προβλέψεις της FOMC για το ουδέτερο επιτόκιο παρέμειναν σχετικά σταθερές. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να αναμένουν τουλάχιστον μερικές ακόμη μειώσεις τελικά, σημείωσαν οι οικονομολόγοι.

Παράλληλα η τράπεζα μείωσε στο 25% την πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, μια πτώση 5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ποσοστό αυτό παραμένει πάνω από την εκτίμηση του 20% που ίσχυε πριν από την έναρξη του πολέμου με το Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο