Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της πρωθυπουργίας του μπαίνει ο Κιρ Στάρμερ, μετά τη βαριά ήττα των Εργατικών στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στο Λονδίνο.
Το κόμμα έχασε σχεδόν 1.500 δημοτικούς συμβούλους και υπέστη σοβαρές απώλειες σε παραδοσιακές εργατικές περιοχές. Παράλληλα, έχασε τον έλεγχο του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου της Ουαλίας (Senedd) για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1999.
Βαριά υποχώρηση καταγράφηκε και στο Holyrood, το αντίστοιχο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Την ίδια ώρα, το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ και οι Πράσινοι κέρδισαν έδαφος σε περιοχές όπου οι Εργατικοί θεωρούσαν ότι είχαν ιστορικά ερείσματα.
Το πρόβλημα για τον Στάρμερ είναι πλέον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας και εσωκομματικής εμπιστοσύνης. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θα «εξωραΐσει» το αποτέλεσμα, αλλά και ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει.
Ωστόσο, στο κόμμα του πληθαίνουν όσοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πια πολιτικός δρόμος επιστροφής υπό την ηγεσία του. Η επόμενη εβδομάδα στο Γουέστμινστερ αναμένεται ιδιαίτερα έντονη.
Η βουλευτής Κάθριν Γουέστ απειλεί να προκαλέσει διαδικασία ηγεσίας τη Δευτέρα, αν δεν εμφανιστεί υπουργός από το υπουργικό συμβούλιο για να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό. Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει τη στήριξη δέκα βουλευτών.
Παράλληλα, ο Τζος Σάιμονς, πρώην υπουργός οικονομικών και πρώην επικεφαλής του Labour Together, ζήτησε δημόσια την αποχώρηση Στάρμερ. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός «έχασε τη χώρα» και πρέπει να οδηγήσει μια συντεταγμένη μετάβαση.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόσωπο γύρω από το οποίο να συσπειρωθεί κρίσιμη μάζα βουλευτών. Ο Άντι Μπέρναμ εμφανίζεται δημοσκοπικά ως ο δημοφιλέστερος πιθανός διάδοχος, αλλά δεν είναι βουλευτής και δεν μπορεί να κινηθεί άμεσα.
Η Άντζελα Ρέινερ φέρεται να περιμένει την ολοκλήρωση έρευνας για φορολογική της υπόθεση. Υπάρχει ανησυχία ότι μια βιαστική διαδικασία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στον τωρινό υπουργό υγείας, Γουές Στρίτινγκ.
Προς το παρόν, το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει δημόσια τον Στάρμερ. Στελέχη του κόμματος προειδοποιούν χαρακτηριστικά ότι «δεν αλλάζεις πιλότο εν πτήσει».
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, οι ανώνυμες διαρροές δείχνουν βαθιά νευρικότητα. Πολλοί βουλευτές θεωρούν την αποχώρησή του αναπόφευκτη, αλλά δεν επιθυμούν όλοι να γίνει άμεσα.
Αυτό καθιστά την εβδομάδα κρίσιμη για το αν θα υπάρξει ανοιχτή ανταρσία ή αν ο Στάρμερ θα μπορέσει να επιβάλει ο ίδιος ένα χρονοδιάγραμμα πολιτικής επιβίωσης.
Πηγή: ertnews.gr