Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας, αλλά οι εξαγωγές υποχωρούν

Η Τουρκία κατέγραψε τη μικρότερη εμπορική «τρύπα» των τελευταίων εννέα μηνών, ωστόσο η πτώση των εξαγωγών και των εισαγωγών αποτυπώνει την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας, αλλά οι εξαγωγές υποχωρούν

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας περιορίστηκε στα 5,6 δισ. δολάρια τον Μάιο, έναντι 6,6 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο εμπορικού ελλείμματος από τον Αύγουστο του 2025, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν μεν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις εισαγωγές.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση, στα 22,5 δισ. δολάρια.

Η πτώση αποδίδεται κυρίως στη μείωση των αποστολών πρώτων υλών κατά 4,2%, καταναλωτικών αγαθών κατά 18,8% και επενδυτικών αγαθών κατά 18,7%.

Η Γερμανία παρέμεινε ο σημαντικότερος προορισμός των τουρκικών εξαγωγών, ενώ ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιταλία.

Πτώση και στις εισαγωγές

Οι εισαγωγές σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση, υποχωρώντας κατά 10,7% στα 28,1 δισ. δολάρια. Η κάμψη οφείλεται κυρίως στη χαμηλότερη ζήτηση για πρώτες ύλες (-3,9%), καταναλωτικά αγαθά (-30,1%) και επενδυτικά αγαθά (-18,4%).

Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών για την Τουρκία, ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Διευρύνεται το έλλειμμα στο πεντάμηνο

Παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε τον Μάιο, η εικόνα σε επίπεδο έτους παραμένει λιγότερο ενθαρρυντική.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2026, το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε στα 42,7 δισ. δολάρια, από 41,1 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,3%, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο