Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: 24 δισ. δολάρια μας χωρίζουν από συμφωνία με τις ΗΠΑ

Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις, κεντρικό σημείο τριβής η αποδέσμευση δεσμευμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων, τονίζει κορυφαίος σύμβουλος του Μοζταμπά Χαμενέι. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Τραμπ».

Ιράν: 24 δισ. δολάρια μας χωρίζουν από συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Μοχσέν Ρεζαΐ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες έχουν «φτάσει σε αδιέξοδο» και κάλεσε την Ουάσιγκτον να κάνει την πρώτη κίνηση για την άρση του.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σπάσει αυτό το αδιέξοδο. Η μπάλα είναι στο γήπεδό του», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αποδέσμευση συνολικά 24 δισ. δολαρίων ιρανικών κεφαλαίων που παραμένουν δεσμευμένα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν έχει ζητήσει την άμεση αποδέσμευση 12 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο ενδιάμεσης συμφωνίας και επιπλέον 12 δισ. δολαρίων σε μεταγενέστερο στάδιο, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «δοκιμασία εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η αποδέσμευση των κεφαλαίων θα αφαιρούσε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό εργαλείο πίεσης προς την Τεχεράνη. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει μια συμφωνία αυστηρότερη από τη συμφωνία του 2015, απορρίπτοντας οποιαδήποτε λύση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «παράδοση μετρητών».

Ο Ρεζαΐ, σε σπάνια συνέντευξη, αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης, προειδοποιώντας ότι το Ιράν θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του πέρα από τον Περσικό Κόλπο, εάν δεχθεί νέα επίθεση. Όπως είπε, πιθανές επιχειρησιακές ζώνες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την Ερυθρά Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Τραμπ και του ανώτατου ηγέτη, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ενώ άφησε αιχμές για το μέλλον των συνομιλιών, τονίζοντας ότι η διαδικασία παραμένει σε αρχικό και εύθραυστο στάδιο.

Ο Ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Τεχεράνης στα Στενά του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν και το Ομάν θα διαχειρίζονται από κοινού τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο, από την οποία διέρχεται σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο