Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να «πουν όλη την αλήθεια» για το περιβαλλοντικό κόστος των κέντρων δεδομένων (σσ. data centers) και των υποδομών που στηρίζουν την ανάπτυξη της AI, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το ενεργειακό και οικολογικό τους αποτύπωμα.
Μιλώντας στην Εβδομάδα Δράσης για το Κλίμα στο Λονδίνο, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «αν η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με το πόσο μας κοστίζει σήμερα».
«Τέρμα τα κρυφά κόστη. Πρέπει να μπει τέλος στο βάρος που αναλαμβάνουν όσοι είναι λιγότερο ικανοί να το αντέξουν. Ήρθε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια», τόνισε.
Πρωτοβουλία για περιβαλλοντική διαφάνεια
Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε νέα πρωτοβουλία για την περιβαλλοντική διαφάνεια, μέσω της οποίας οι μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα καλούνται να μετρούν και να δημοσιοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης άνθρακα, νερού και γης.
Όπως σημείωσε, πολλές τοπικές κοινωνίες δεν γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υποδομών που αναπτύσσονται στις περιοχές τους, ενώ αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας και φυσικών πόρων, παρότι μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πυρά στα ορυκτά καύσιμα
Παράλληλα, ο Γκουτέρες ζήτησε παγκόσμια δράση για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου, του δεύτερου σημαντικότερου αερίου που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη μετά το διοξείδιο του άνθρακα.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξαπέλυσε νέα επίθεση και κατά των ορυκτών καυσίμων, καλώντας τον κλάδο να αναλάβει τις ευθύνες του.
Όπως ανέφερε, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση που επιδεινώνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κοινή ρίζα. «Εκ πρώτης όψεως αυτές οι κρίσεις μπορεί να μοιάζουν ξεχωριστές. Αλλά μοιράζονται την ίδια καταστροφική πηγή: τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε.
Ο Γκουτέρες επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης της παγκόσμιας δράσης ώστε να περιοριστεί η υπέρβαση του στόχου της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ