Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Παράνομες» οι κυρώσεις σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου

Το Πεκίνο αντέδρασε στο αμερικανικό σχέδιο κυρώσεων κατά αγοραστών ρωσικού πετρελαίου. Προειδοποίησε ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα κινεζικών επιχειρήσεων και πολιτών.

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Παράνομες» οι κυρώσεις σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου

Η Κίνα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της σε αμερικανικό σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου και το οποίο υποστηρίζεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το AFP, τέσσερις Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι έλαβαν το «πράσινο φως» από τον Λευκό Οίκο για να προωθήσουν το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο, ύστερα από μήνες καθυστερήσεων. Η επικαιροποιημένη εκδοχή του κειμένου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε παράνομες μονομερείς κυρώσεις που δεν εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κατηγορίες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Το Πεκίνο, που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι εφαρμόζει πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» και καταφεύγει σε πρακτικές οικονομικού καταναγκασμού.

Ο Λιν Τζιάν προειδοποίησε ότι η κινεζική κυβέρνηση «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων και πολιτών.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να επιβάλλει δασμούς και κυρώσεις σε χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου προέβλεπε ακόμη και δασμούς έως 500% στις εισαγωγές από χώρες που προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο και άλλα προϊόντα από τη Ρωσία.

Πίεση προς τη Μόσχα για την Ουκρανία

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Τραμπ εμφανίζεται ολοένα και πιο δυσαρεστημένος από την απροθυμία της Ρωσίας να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρότι η έγκριση του νομοσχεδίου δεν θεωρείται δεδομένη, η άρση των επιφυλάξεων από τον Λευκό Οίκο αφαιρεί ένα σημαντικό πολιτικό εμπόδιο, καθώς το μέτρο απολαμβάνει ήδη ευρεία διακομματική στήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο