Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Volvo: Βουτιά στα κέρδη λόγω Κίνας και αυξημένου κόστους

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είδε την κερδοφορία της να πιέζεται από τον σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα, το υψηλότερο κόστος και την παραγωγική εκκίνηση του νέου ηλεκτρικού SUV. Αισιοδοξία για ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο.

Volvo: Βουτιά στα κέρδη λόγω Κίνας και αυξημένου κόστους

Ασθενέστερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Volvo Car AB για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός στην Κίνα, το αυξημένο κόστος και οι δαπάνες που συνδέονται με την παραγωγική εκκίνηση ενός νέου πλήρως ηλεκτρικού SUV επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία.

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, που ελέγχεται από την κινεζική Zhejiang Geely Holding Group, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη ύψους 826 εκατ. κορονών (περίπου 85,4 εκατ. δολάρια) για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι μέσης εκτίμησης αναλυτών για 1,3 δισ. κορόνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έσοδα υποχώρησαν στα 77,7 δισ. κορόνες από 93,5 δισ. κορόνες ένα χρόνο νωρίτερα, επίσης χαμηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς.

Η Κίνα πιέζει τον κλάδο

Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται αντιμέτωπες με επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, έντονο πόλεμο τιμών στην Κίνα και υποτονική αγορά στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις εξηλεκτρισμένων οχημάτων δεν έχουν ανακάμψει πλήρως μετά την κατάργηση κρατικών κινήτρων αγοράς.

Η Volvo ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του τριμήνου «αντανακλά ένα ιδιαίτερα δύσκολο εξωτερικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον», το οποίο οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα και κερδοφορία λόγω της σύνθεσης των πωλήσεων και των πιέσεων στις τιμές.

«Το δεύτερο τρίμηνο σημαδεύτηκε από σημαντική επιδείνωση της αγοράς στην Κίνα, τόσο για τη Volvo Cars όσο και για ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία», σημείωσε η εταιρεία.

Προσδοκίες για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο

Παρά τις πιέσεις, η Volvo εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για το υπόλοιπο του έτους, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις θα είναι «σημαντικά ισχυρότερες» στο δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο.

Η εταιρεία βασίζει τις προσδοκίες της στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς και στη συνέχιση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Παράλληλα, προβλέπει ισχυρές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές προς το τέλος του έτους και εκτιμά ότι θα κλείσει το 2026 περίπου στο σημείο ισορροπίας (break-even).

Ανάσα από τις ΗΠΑ, επενδύσεις στην Ευρώπη

Μία σημαντική αβεβαιότητα απομακρύνθηκε τον Μάιο, όταν η Volvo εξασφάλισε άδεια από τις αμερικανικές αρχές για να συνεχίσει να διαθέτει συνδεδεμένα οχήματα στις ΗΠΑ, παρά την κινεζική ιδιοκτησία της, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αποκλεισμού από μία από τις μεγαλύτερες αγορές της.

Αντίθετα, η Polestar, στην οποία η Volvo είναι βασικός μέτοχος, δεν έλαβε αντίστοιχη έγκριση, γεγονός που ουσιαστικά ακύρωσε τα σχέδια επέκτασης της παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Στην Ευρώπη, η Volvo επιδιώκει να βελτιώσει την αξιοποίηση των παραγωγικών της μονάδων, επωφελούμενη από τα κρατικά κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα σε αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση της Φλάνδρας, το οποίο θα μπορούσε να ξεκλειδώσει χρηματοδοτική στήριξη έως 119 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο εργοστάσιο της Γάνδης.

Πρόωρη επίτευξη στόχων εξοικονόμησης

Η Volvo γνωστοποίησε ακόμη ότι έχει ήδη επιτύχει 5 δισ. κορόνες σε έμμεσες και μεταβλητές εξοικονομήσεις κόστους μέσα στο 2026, έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, επιπλέον των 8 δισ. κορονών που είχε εξοικονομήσει το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο