Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ

Είναι πιθανό να απαιτηθεί μία ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Ετοιμη για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εμφανίζονται έτοιμοι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο, εκτός και αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη βελτιωθούν αισθητά, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία και τις διαθέσιμες πληροφορίες, ιδίως όσον αφορά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις οικονομικές της επιπτώσεις, είναι πιθανό να απαιτηθεί μία ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία οριστική απόφαση και ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα, ιδιαίτερα αν υπάρξει πρόοδος προς μια ειρηνευτική συμφωνία ή αν εκδηλωθεί μια πιο σοβαρή οικονομική επιβράδυνση. Η στάση αυτή συνάδει με την προσέγγιση της ΕΚΤ να λαμβάνει αποφάσεις «από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Εκπρόσωπος της ΕKT αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg τα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Την Πέμπτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προετοίμασε το έδαφος για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, δηλώνοντας ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να προχωρήσουν άμεσα σε αύξηση, προτού τελικά αποφασίσουν να διατηρήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%.

«Υπήρχαν ορισμένοι διοικητές που αναρωτήθηκαν αν θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη. «Κρίναμε ότι η θέση μας ήταν κατάλληλη ώστε να περιμένουμε και να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία που θα λάβουμε στο ίδιο διάστημα» πρόσθεσε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο