Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Mπέρναμ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «επανένταξης» στην ΕΕ

Αλλαγή ρητορικής από τον Βρετανό πρωθυπουργό σε σχέση με την εποχή του προκατόχου του, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είχε δεσμευτεί να «κάνει το Brexit να λειτουργήσει».

O Mπέρναμ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «επανένταξης» στην ΕΕ
Αντι Μπέρναμ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί μια δέσμευση για ανατροπή του Brexit στο προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος. 

Ο Μπέρναμ δήλωσε ότι «αναλογιζόταν πώς εξελίχθηκε η τελευταία δεκαετία» εκτός της ΕΕ και άφησε να εννοηθεί ότι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα είχε βασιστεί σε διαστρεβλωμένα στοιχεία.

«Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά μας είναι μια σύνοδος κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, η οποία ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη χρονιά», είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, καθ’ οδόν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η άμεση προτεραιότητά μου είναι να οικοδομήσουμε πάνω στο καλό έργο που έκανε ο Κιρ [Στάρμερ] για την αποκατάσταση των γεφυρών. Γιατί αυτές οι γέφυρες είχαν καταστραφεί στις αρχές αυτής της δεκαετίας και ο Κιρ έκανε καλή δουλειά στην αποκατάσταση της σχέσης», πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, επιτυγχάνοντας πρακτικές συμφωνίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βρετανική οικονομία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πλήρους επανένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση, ο Μπέρναμ είπε: «Τα άλλα ζητήματα που συζητάτε, αυτά είναι θέματα για άλλη μέρα».

Τα σχόλια του πρωθυπουργού σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή ρητορικής σε σχέση με την εποχή του προκατόχου του, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είχε δεσμευτεί να «κάνει το Brexit να λειτουργήσει» και είχε θέσει αυστηρές κόκκινες γραμμές για τη διατήρηση της συμφωνίας που είχε διαμορφώσει ο Μπόρις Τζόνσον.

Ορισμένοι στο κόμμα του Μπέρναμ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Νιλ Κίνοκ, έχουν ζητήσει από το κόμμα να συμπεριλάβει στο επόμενο προεκλογικό του πρόγραμμα τη δέσμευση για επανένταξη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εκλογικό μειονέκτημα ή θα συνιστούσε προδοσία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Η σύνοδος κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ που ανέφερε ο πρωθυπουργός είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε μετά την αλλαγή στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο δεν έχουν ακόμη ορίσει νέα ημερομηνία για τη συνάντηση, καθώς συνεχίζονται οι διαφωνίες σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής («Made in Europe») και το ακανθώδες ζήτημα των διδάκτρων για τους φοιτητές από την ΕΕ που σπουδάζουν στη Βρετανία.

«Έχουμε ανησυχίες σχετικά με το “Made in Europe”, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη βρετανική βιομηχανία και τις αλυσίδες εφοδιασμού της», δήλωσε ο Μπέρναμ, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το θέμα όταν συναντήσει την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον ΟΗΕ την Τρίτη.

«Με εποικοδομητικό πνεύμα, θα θέσω επί τάπητος ορισμένες από τις ανησυχίες μας σχετικά με αυτά τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θα εργαστούμε για αυτό που ελπίζουμε να είναι μια επιτυχημένη σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα μέσα στη χρονιά», είπε.

Ο Μπέρναμ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο ότι το Brexit θα αποτελέσει μέρος της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Άφησε να εννοηθεί ότι θα το συνδέσει με άλλες παγκόσμιες προκλήσεις.

«Αυτό που έχουμε βιώσει είναι ότι, όταν έρχεται αυτή η αναταραχή, όταν εξωτερικοί παράγοντες επιχειρούν να χειραγωγήσουν, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα και να επηρεάσουν τη βρετανική δημοκρατική διαδικασία, καθώς προχωράμε στην επόμενη δεκαετία πρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα αυτής της πραγματικότητας και να γίνουμε πιο ισχυροί και πιο αποφασιστικοί στην αντιμετώπισή της», είπε σύμφωνα με το Bloomberg.

«Ίσως η Βρετανία μπορεί να πει ότι έχουμε βιώσει αυτή την αναταραχή νωρίτερα από άλλους, όσον αφορά την πολιτική των τελευταίων χρόνων. Πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι σχετικά με το πού εξωτερικές δυνάμεις, οι εχθροί μας, προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτή την κοινή γνώμη και το συναίσθημα, ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά μας», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο