Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC+ τον Νοέμβριο

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει περιορίσει σημαντικά την παραγωγή. Οι επτά χώρες της υποομάδας θα επανεξετάσουν τα σχέδια για τον Δεκέμβριο την 1η Νοεμβρίου.

Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου από τον OPEC+ τον Νοέμβριο

Μεγάλες χώρες του OPEC+ συμφώνησαν να διατηρήσουν αμετάβλητες τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου τον επόμενο μήνα, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικό μέρος της παραγωγής του ομίλου.

Μια υποομάδα επτά χωρών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, θα διατηρήσει αμετάβλητους τους στόχους παραγωγής τον Νοέμβριο, ανέφερε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του μετά τη μηνιαία τηλεδιάσκεψη της Κυριακής. Η απόφαση είναι σύμφωνη με τον υφιστάμενο οδικό χάρτη παραγωγής τους.

Τα σχέδια έρχονται καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου πλησιάζουν εκ νέου το επίπεδο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι και οι τιμές του ντίζελ στα πρατήρια καταγράφουν ρεκόρ, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ωθώντας τις χώρες της Ομάδας των Επτά να αποδεσμεύσουν έκτακτα αποθέματα.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του είχαν ήδη σηματοδοτήσει ότι θα παγώσουν τις αυξήσεις των ποσοστώσεων παραγωγής έως το τέλος του έτους, αφού είχαν συμφωνήσει σε μια σειρά μέτριων αυξήσεων κατά τους έξι μήνες έως τον Αύγουστο.

Οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολικές λόγω των επιπτώσεων που είχε ο πόλεμος με το Ιράν στην παραγωγή στον Περσικό Κόλπο, ανέτρεψαν θεωρητικά τις περικοπές που είχαν γίνει το 2023 και ενδέχεται να δώσουν στα μέλη του ομίλου από τον Κόλπο μεγαλύτερο περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή όταν υποχωρήσει η σύγκρουση.

Ο πόλεμος με το Ιράν έχει περιορίσει τον αντίκτυπο οποιωνδήποτε αποφάσεων έχει λάβει ο όμιλος, καθώς η παραγωγή σε κορυφαία μέλη του OPEC, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από τη σύγκρουση.

Η επταμελής υποομάδα θα συνεδριάσει ξανά διαδικτυακά την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυριακής. Κατά πάσα πιθανότητα θα οριστικοποιήσει τα σχέδια για τον Δεκέμβριο σε εκείνη τη συνεδρίαση, σημειώνει το Bloomberg.

Η επόμενη σημαντική απόφαση του συνασπισμού θα είναι αν θα αποκαταστήσει ένα ακόμη μέρος της παραγωγής που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το 2022, μια περίπλοκη διαδικασία που είναι πιθανό να διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα της εν εξελίξει αξιολόγησης της παραγωγικής δυναμικότητας των μελών.

Η πολιτική για το επόμενο έτος θα καθοριστεί σε πλήρη υπουργική σύνοδο στις 29 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο