Reuters: Συζητήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για επένδυση στους Nord Stream

Οι δύο πλευρές συζητούν πιθανή είσοδο Αμερικανού επενδυτή στους Nord Stream. Στραπέζι και ενεργειακά assets της Lukoil. Ισχυρές ευρωπαϊκές αντιδράσεις σε πιθανές κινήσεις.

Reuters: Συζητήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για επένδυση στους Nord Stream

Κορυφαίοι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ, έχουν διεξαγάγει συνομιλίες σχετικά με την είσοδο ενός Αμερικανού επενδυτή στους αγωγούς Nord Stream, μέσω των οποίων μεταφερόταν φυσικό αέριο στη Γερμανία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν στο Reuters πέντε άτομα με γνώση της υπόθεσης.

Στις συζητήσεις συμμετείχε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, στενός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και ο Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο Κούσνερ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θεωρεί την επιχειρηματική δραστηριότητα κεντρική για την αποκατάσταση της ειρήνης. Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε σε Αμερικανούς επενδυτές να αποκομίσουν κέρδη από τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ντμίτριεφ και ο Κούσνερ έχουν συναντηθεί στη Μόσχα και τη Νέα Υόρκη τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και δεν ήταν σαφές σε ποιον βαθμό συζήτησαν το Nord Stream κατά τις συγκεκριμένες συναντήσεις, το ζήτημα παραμένει στην ατζέντα, δήλωσαν δύο από τις πηγές στο Reuters.

«Οποιεσδήποτε συμφωνίες θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ρωσίας, της DFC (US International Development Finance Corporation) και του υπουργείου Οικονομικών και θα πρέπει να είναι προς όφελος των Αμερικανών φορολογουμένων και των αμερικανικών εταιρειών», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις συζητήσεις σχετικά με τους αγωγούς.

Δεν υπήρξαν «πρόσφατα συζητήσεις για το Nord Stream», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Ο Ντμίτριεφ, ο οποίος έχει υποστηρίξει την επανέναρξη των πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν πιθανές ενεργειακές πρωτοβουλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Εκπρόσωπος του Ντμίτριεφ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παραμένει ασαφές πόσο ενδιαφέρεται η Ουάσιγκτον να επιδιώξει την επανεκκίνηση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι, δεδομένων των εμποδίων, μια συμφωνία είναι απίθανη μεσοπρόθεσμα. Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε επανεκκίνησή τους παράνομη.

Ο Τραμπ θα μπορούσε να άρει ή να χαλαρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις, όμως, εάν οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα, αυτό θα καταστεί δυσκολότερο.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεών τους προκειμένου να προστατευθούν από τη Ρωσία, θα αντιδρούσαν έντονα στην επαναλειτουργία του Nord Stream.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας δήλωσε ότι το Nord Stream και το ρωσικό φυσικό αέριο υπόκεινται σε κυρώσεις στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία έχει βρει εναλλακτικές λύσεις. Είπε ότι οποιαδήποτε επαναλειτουργία των αγωγών απαιτεί κυβερνητική έγκριση και ότι αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία προμηθευόταν περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία μέσω των δύο αγωγών Nord Stream. Οι αγωγοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας αφού η Μόσχα περιόρισε δραστικά την προμήθεια προς την Ευρώπη και ανατινάχθηκαν σε μια σειρά υποθαλάσσιων εκρήξεων τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον διεξάγονται υπό το βάρος της βαθιάς ευρωπαϊκής δυσπιστίας απέναντι στα κίνητρα της Ρωσίας.

Νωρίτερα φέτος, οι επικεφαλής πέντε ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο Reuters ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο και χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να προωθήσει επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παρόχους στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, καθώς αξιωματούχοι στο Βερολίνο έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διεξάγει μια συστηματική εκστρατεία υβριδικών επιθέσεων.

Ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματικές συμφωνίες θα ενίσχυαν τη Μόσχα καθώς συνεχίζει τον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Αυτό απειλεί να εξελιχθεί σε μια βρώμικη συμφωνία που θα κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μίχαελ Κέλνερ, βουλευτής που ήταν αρμόδιος για τη γερμανική ενεργειακή πολιτική στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

«Αμερικανοί και Ρώσοι θα μοιραστούν τα κέρδη», είπε.

Ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας αντιτίθεται στην επανεκκίνηση του αγωγού, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το δημοφιλέστερο πολιτικό κόμμα της χώρας, επιθυμεί να γίνει αυτό.

Ο Ντμίτριεφ θα συναντηθεί με την ηγεσία της AfD στις αρχές του επόμενου έτους για να συζητήσει την εκ νέου πώληση ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η πώληση της ιδιοκτησίας της εταιρείας που ελέγχει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream σε έναν Αμερικανό επενδυτή ή η επανεκκίνηση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν εμπόδια. Η εταιρεία ανήκει κατά 51% στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ενώ ένα επιπλέον 31% είναι κατανεμημένο μεταξύ δύο γερμανικών οντοτήτων και το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια μιας γαλλικής και μιας ολλανδικής εταιρείας.

Οι δύο Γερμανοί μέτοχοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους ώστε να διατηρήσουν τη γερμανική επιρροή, σε περίπτωση που η Gazprom πουλήσει τη συμμετοχή της, δήλωσε ένα ακόμη άτομο.

Λίγες ημέρες μετά τις συναντήσεις στη Μόσχα, ο Κούσνερ δήλωσε στο Κίεβο ότι είχε μιλήσει με Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με το πώς ο πόλεμος αύξησε τις τιμές της ενέργειας, υποστηρίζοντας «συμφωνίες ευημερίας» για την ενθάρρυνση της ειρήνης και προκειμένου να δώσουν στους «ηγέτες ... κάτι που να προσβλέπουν».

Ενώ μια συμφωνία για το φυσικό αέριο θα ικανοποιούσε το Κρεμλίνο, θα δίχαζε τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία είναι διχασμένη ως προς την αγορά ρωσικής ενέργειας, καθώς και την Ευρώπη, όπου η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτα απέναντι στη Ρωσία και απορρίπτουν τους ενεργειακούς δεσμούς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο