Ρεκόρ επιθέσεων κατά πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες 24 πλοία δέχθηκαν πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τους Financial Times. Απότομη πτώση στη μεταφορά φορτίων αργού και διυλισμένων προϊόντων μέσω του θαλάσσιου διαύλου.

Ρεκόρ επιθέσεων κατά πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

Τα πλοία που βρίσκονται εντός και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ είναι αντιμέτωπα με το ισχυρότερο κύμα επιθέσεων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράν  πριν από επτά μήνες.

Η εξέλιξη αυτή ωθεί τους πλοιοκτήτες να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς φορτίων στην περιοχή.

Μόνο την Κυριακή δέχθηκαν επίθεση έξι πλοία, σύμφωνα με την υπηρεσία UK Maritime Trade Operations (UKMTO), η οποία παρακολουθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό επιθέσεων από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times.

Από τα πλοία που επλήγησαν, τα τρία ήταν δεξαμενόπλοια μεταφοράς διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ δύο άλλα ήταν πετρελαιοφόρα αργού πετρελαίου, τα οποία ανήκαν στην κινεζική εταιρεία New Treasure Shipping και στη νοτιοκορεατική Sinokor, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Vanguard.

Επίσης, επλήγη ένα ινδικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το περιστατικό αυτό ακολούθησε επιθέσεις τις προηγούμενες ημέρες εναντίον πλοίων με ινδικά πληρώματα, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν αρκετοί ναυτικοί.

Δύο Ινδοί ναυτικοί από ένα από τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι επιθέσεις προκαλούν «βαθιά ανησυχία» και απηύθυνε έκκληση για άμεση επίλυση της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Financial Times από τις αναφορές της UKMTO και από ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας, 24 πλοία δέχθηκαν πλήγματα κατά το διάστημα των δύο εβδομάδων έως τις 11 Οκτωβρίου. Η αμέσως επόμενη περίοδος με τη μεγαλύτερη ένταση επιθέσεων ήταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όταν επλήγησαν 13 πλοία.

Το Institute for the Study of War ανέφερε: «Το Ιράν ενδέχεται να εξελίσσει τις αντιπλοϊκές πυραυλικές του δυνατότητες, προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά του να στοχοποιεί πλοία».

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο ανήλθαν τον Σεπτέμβριο κατά μέσο όρο σε 15,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων Kpler. Έκτοτε, ωστόσο, οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει, καθώς τα νέα ιρανικά πλήγματα περιόρισαν δραστικά τον αριθμό των πλοίων που διέρχονται από τα Στενά.

Στις 11 Οκτωβρίου μεταφέρθηκαν μέσω της θαλάσσιας οδού μόλις 2,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Kpler. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος μήνα. Η Kpler επισήμανε ότι τα στοιχεία ενδέχεται να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, όταν εντοπιστούν περισσότερα πλοία μέσω δορυφορικών εικόνων. Ωστόσο, ο μέσος όρος επτά ημερών ήταν περίπου 43% χαμηλότερος από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από τη σύγκρουση.

Οι πλοιοκτήτες που μέχρι πρότινος ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν κινδύνους, λόγω των υψηλών ναύλων στην περιοχή, έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τα Στενά. Σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, τις τελευταίες ημέρες αρκετά πλοία φαίνεται να άλλαξαν πορεία και να απομακρύνθηκαν από το λιμάνι της Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στον Κόλπο του Ομάν. Στην περιοχή αυτή αγκυροβολούσαν πλοία που παραλάμβαναν φορτία από τον Περσικό Κόλπο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο