Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρα νερού για να διαλύσει τα πλήθη στο Παρίσι, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο, σε μεγάλο βαθμό ειρηνικά, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος ζωής και την ανεπαρκή χρηματοδότηση των σχολείων.
Οι συγκρούσεις αργά το απόγευμα αντανακλούσαν τις εντάσεις και σε άλλες γαλλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Λυών και το Μπορντό. Στη Γκρενόμπλ, σχεδόν 400 μασκοφόροι ντυμένοι στα μαύρα επιτέθηκαν σε δυνάμεις ασφαλείας και προκάλεσαν ζημιές σε περιουσίες, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Στο Παρίσι, περίπου 2.000 άτομα προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ.
Περίπου 410.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκ των οποίων περίπου 110.000 στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, καταγράφοντας μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε να αναπτύξει 70.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων επίλεκτων αντιτρομοκρατικών μονάδων, προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη των εκτεταμένων επεισοδίων βίας και των λεηλασιών που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μία εβδομάδα νωρίτερα, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές αρχές.
«Οι πορείες εξελίχθηκαν ομαλά», δήλωσε ο Νουνιέζ στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου. «Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που κατέστη δυνατή η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά να λυπούμαστε επειδή ορισμένα άτομα είχαν έναν και μοναδικό στόχο: να οδηγήσουν τις πορείες σε εκφυλισμό».
Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες συνδικάτων και πλακάτ που επέκριναν την αστυνομία και την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Φοιτητικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει σε νέες διαδηλώσεις έως ότου η κυβέρνηση εγκαταλείψει το δημοσιονομικό της σχέδιο και αυξήσει τις δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες.
Καθώς η πορεία έφθανε στο τέλος της, υπό βροχή, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, αρκετές ομάδες —πολλές από τις οποίες φορούσαν μαύρα κράνη ή κουκούλες, προστατευτικά γυαλιά και μάσκες— ήρθαν αντιμέτωπες με την αστυνομία.
Στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρα νερού για να εμποδίσει άτομα να εισέλθουν σε χώρο όπου είχαν απαγορευτεί οι διαδηλώσεις.
Οι πανεθνικές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας συγκέντρωσαν περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, καθώς ταραχοποιοί επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια και εισέβαλαν σε καταστήματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ άλλων και στο Παρίσι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα, θυμίζει το Bloomberg.
«Και σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν αντιμέτωπες με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο βίας», δήλωσε ο Νουνιέζ. «Χάρη στις επεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων, αποτράπηκαν πολλές λεηλασίες. Χάρη στις επεμβάσεις των αστυνομικών δυνάμεων, δεν σημειώθηκαν στοχευμένες επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, όπως συνέβη στις 17 Οκτωβρίου».
Πρόσθεσε ότι είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 1.000 συλλήψεις και εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός αναμενόταν να αυξηθεί σημαντικά.
Οι αρχές στο Παρίσι περιόρισαν την κύρια πορεία του Σαββάτου στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, μεταξύ των πυλών Πορτ ντ’ Ιταλί και Πορτ ντε Βενσέν, αποφεύγοντας τις πιο παραδοσιακές διαδρομές μέσω του κέντρου.
Νωρίτερα, αστυνομικοί με μεγάφωνα διέταξαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από την πλατεία της Βαστίλης, που είναι γνωστή ως η γενέτειρα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789 και από όπου είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαδήλωση.
Καταστήματα στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων πολλές πολυτελείς μπουτίκ, κάλυψαν με προστατευτικά τις βιτρίνες τους και προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας, ενώ ορισμένα παρέμειναν εντελώς κλειστά. Τρία δημοφιλή αξιοθέατα —το Λούβρο, το Μουσείο Ορσέ και το Μουσείο Πικάσο— παρέμειναν κλειστά το Σάββατο, ενώ αναβλήθηκε και προγραμματισμένος ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Paris Saint-Germain και της Olympique Lyonnais στο Παρίσι.
Στρατιώτες συνέδραμαν στη φύλαξη ευαίσθητων κτιρίων. Διατέθηκαν επίσης ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα γνωστά ως Centaurs. Ορισμένες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Λυών, απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις το Σάββατο και παρέτειναν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
Την Πέμπτη, ο Μακρόν αναγνώρισε ότι πίσω από τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου υπήρχαν «αστοχίες στον σχεδιασμό και στοιχεία αιφνιδιασμού». Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ανέβαλε περιοδεία στη Δυτική Αφρική που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, απέδωσε τις πράξεις που χαρακτήρισε στασιαστικές σε ακροαριστερές ομάδες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Παρισιού, Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, υπήρχαν ενδείξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι χούλιγκαν σχεδίαζαν να συγκεντρωθούν και την επόμενη εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Προετοιμαζόμαστε για μια κατάσταση μακράς διάρκειας, που θα εκτείνεται σε αρκετές εβδομάδες», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien, εκτιμώντας ότι το κόστος για τον δήμο θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Με τη στήριξη ενός ετερόκλητου συνόλου προσωπικοτήτων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φοιτητών, συνδικάτων και αριστερών κομμάτων, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου παρουσιάστηκαν ως «Acte II», δηλαδή δεύτερος γύρος του κινήματος διαμαρτυρίας. Μεγάλο μέρος της οργής στρέφεται κατά του Μακρόν, η δημοτικότητα του οποίου έχει υποχωρήσει έξι μήνες πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του.
Το κίνημα εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της πλειονότητας της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Cluster 17 σε δείγμα 3.000 ενηλίκων για την εφημερίδα L’Opinion, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19-22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το ποσοστό υποστήριξης έχει μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 53%.
Την ίδια στιγμή, το 59% των ερωτηθέντων επιθυμεί να τερματιστούν σύντομα οι κινητοποιήσεις, ποσοστό αυξημένο κατά 6 μονάδες, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η βία έχει ευνοήσει τη Μαρίν Λεπέν, υποψήφια της ακροδεξιάς και επικεφαλής στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Το Σάββατο, συγκέντρωσε υποστηρικτές στην Ορλεάνη για το συνέδριο του κόμματός της, Εθνικός Συναγερμός, ενώ χιλιάδες αντίπαλοί της, μεταξύ των οποίων αριστεροί και συνδικαλιστικοί ηγέτες, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική γαλλική πόλη.
Δημοσκόπηση της Ipsos-BVA-Cési École d’ingénieurs για τη Le Parisien, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, έδειξε ότι, ενώ η Λεπέν εξακολουθεί να προηγείται με σαφή διαφορά, ο ηγέτης της ακροαριστερής παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, έχει επίσης ενισχυθεί από τις αναταραχές και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μπροστά από διάφορους κεντρώους ανταγωνιστές. Η έρευνα, σε δείγμα 1.500 ενηλίκων, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 21-22 Οκτωβρίου.
Δημοσιονομικές ανησυχίες
Οι αναταραχές έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά. Αν και η Γαλλία απέφυγε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τη Moody’s Ratings αργά την Παρασκευή, δυσκολεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ενόψει των εκλογών του 2027.
Ένας δείκτης κινδύνου στην αγορά ομολόγων, τον οποίο παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, ανήλθε σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας και της Γερμανίας, της χώρας που εκδίδει το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο της περιοχής, έφθασε τις 178 μονάδες βάσης την Πέμπτη, έναντι μόλις 85 μονάδων βάσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκε επίσης αυτόν τον μήνα, με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η S&P Global να υποχωρεί στο 48,4 τον Οκτώβριο, από 51,1 τον προηγούμενο μήνα. Η τιμή αυτή βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Οι ενδείξεις για τις επιπτώσεις συνεχίζουν να πληθαίνουν. Το Σάββατο, ο διευθύνων σύμβουλος της Breitling δήλωσε ότι η ελβετική εταιρεία πολυτελών ρολογιών προετοιμάζεται για πλήγμα στις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου, καθώς οι τουρίστες αποφεύγουν το Παρίσι.
Διαδηλώσεις σε Αλβανία και Ιταλία
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει λαϊκές αναταραχές. Συγκρούσεις ξέσπασαν το Σάββατο στα Τίρανα, καθώς διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα πετούσαν πέτρες και έβαζαν φωτιές, ενώ η αστυνομία απαντούσε με δακρυγόνα, εκτοξευτήρες νερού και πλαστικές σφαίρες.
Στην Ιταλία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Τορίνο, αφού διαδηλωτές πέταξαν κυβόλιθους και μπουκάλια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν επίσης στη Ρώμη και την Μπολόνια.
Στο Μιλάνο, όπου οι διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκαν σε λεηλασίες, οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στην κεντρική πλατεία Piazza del Duomo. Παρ’ όλα αυτά, 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο, σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βέλγιο.