Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάρ-ΗΠΑ: Τραμπ και εμίρης συζητούν για τον τερματισμό της κρίσης

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Ντόχα για μια συνολική συμφωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικοινωνίας. Η Τεχεράνη έχει καταθέσει μέσω του Κατάρ πρόταση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας επτά όρους για την έναρξη συνομιλιών.

Κατάρ-ΗΠΑ: Τραμπ και εμίρης συζητούν για τον τερματισμό της κρίσης

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία συζήτησαν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ντόχα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας με στόχο τον τερματισμό της περιφερειακής κρίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το εμιράτο.

Το Ιράν έχει καταθέσει πρόταση για το πυρηνικό του πρόγραμμα στην Ουάσιγκτον μέσω του Κατάρ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος την Πέμπτη στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ την εξετάζουν. Ωστόσο, η έναρξη των συζητήσεων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο η Ουάσιγκτον θα ικανοποιήσει προηγουμένως επτά αιτήματα της Τεχεράνης.

Στα αιτήματα αυτά περιλαμβάνονται η άρση των κυρώσεων, η πρόσβαση σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και η καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να περιλαμβάνονται στις αρχικές συνομιλίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο