Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται κόντρα Γερμανίας- Βρυξελλών για τράπεζες

Σχέδιο έμμεσης ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα εκπονεί η γερμανική κυβέρνηση, μέσω κρατικών εγγυήσεων για πώληση των ανειλλημένων δανείων τραπεζών, όπως οι Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank, HVB και DZ Bank. Αντίθετοι με το σχέδιο εμφανίζονται η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και ο M. Monti.

Ερχεται κόντρα Γερμανίας- Βρυξελλών για τράπεζες
Προς νέα αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα, οδεύει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η κρατική τράπεζα Ανάπτυξης, Kreditanstalt für Wiederaufbau πρόκειται να ηγηθεί (θα κατέχει το 20%) ενός joint venture με τις Deutsche Bank, Dresdner Bank, Commerzbank, HVB και DZ Bank. To joint venture αυτό θα έχει σκοπό την πώληση των δανείων των εμπορικών τραπεζών, ενώ στην προσπάθεια αυτή θα υποστηρίζεται από την υψηλή αξιολόγηση που έχει η πιστοληπτική ικανότητα της KfW (ΑΑΑ).

Όπως προκύπτει από πληροφορίες του έγκυρου φύλλου, ο αρμόδιος για θέματα ανταγωνιστικότητας επίτροπος, M. Monti, πρόκειται να επιληφθεί του θέματος, αφού ήδη έχει καταφερθεί εναντίον της πρακτικής εγγυήσεων επί δανείων από κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Παράγοντες της Κομισιόν δεν απέκλεισαν εξάλλου την έναρξη σχετικής έρευνας.

Το παρόν σχέδιο θυμίζει εκείνο που από κοινού είχαν εξαγγείλει το Φεβρουάριο κυβέρνηση και τραπεζίτες. Αυτό, προέβλεπε την ύπαρξη της ”κακής τράπεζας”, η οποία δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένας μηχανισμός που θα συγκέντρωνε τον κακό δανεισμό (bad loans) του τραπεζικού κλάδου και θα απομάκρυνε τον κίνδυνο κρίσης.

Η γνώμη των γερμανών τραπεζιτών είναι διαφορετική, αφού σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι πρόκειται για ”καλή και όχι για κακή τράπεζα”. Πολλοί δε από αυτούς έσπευσαν να διαψεύσουν ότι μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτά τα προς διανομή πακέτα.

Η προς δημιουργία χρηματοοικονομική οντότητα είναι πιθανό να μείνει στα χαρτιά μέχρι το τέλος του έτους, οπότε αναμένονται και οι σχετικές νομοθετικές αλλαγές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει ενεργή ανάμιξη της Κομισιόν δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν περιπλοκές, οι οποίες ίσως και να επιλυθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v