Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρός ”κόντρα” ΗΠΑ-Ε.Ε. για τον χάλυβα

Την επιβολή δασμών ύψους 30% στις εισαγωγές χάλυβα,ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπούς.Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα, ενω δεν αποκλείεται να υπάρξουν ”αντίποινα” από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πρός ”κόντρα” ΗΠΑ-Ε.Ε. για τον χάλυβα
Επιβολή φόρων 30% ανακοίνωσε ο Μπους στην εισαγωγή χαλυβουργικών προϊόντων, ”απογοητεύοντας” τις εταιρίες του κλάδου που ζητούσαν την επιβολή δασμών ύψους... 40%.Εντονες είναι πάντως οι αντιδράσεις από ευρωπαϊκής πλευράς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, οι δασμοί θα τεθούν σε ισχή στα επόμενα τρία χρόνια, και αφορούν στην προσπάθεια ανάκαμψης των εταιριών χαλυβουργίας.

Οι φόροι αυτοί δεν θα αφορούν τις εισαγωγές από τα μέλη της Βόρειοαμερικανικής Εμπορικής Συμμαχίας, που περιλαμβάνουν τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και τις εισαγωγές από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ, ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου.

Ο τελευταίος σχολίασε ότι η βιομηχανία χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης, ενώ ο Ζέλικ εκτιμά ότι η κίνηση αυτή του προέδρου Μπους αναμένεται να επαναφέρει την κερδοφορία στον τόσο ευαίσθητο και βασικό βιομηχανικό κλάδο.

Οι αμερικανικές χαλυβουργικές εταιρίες ζητούσαν την επιβολή φορολογίας 40%, ώστε να σταματήσει το κύμα εισαγωγής προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές. Περίπου 31 εταιρίες του κλάδου έχουν χρεοκοπήσει ύστερα από την ασιατική κρίση του 1998, στέλνοντας τις τιμές των προϊόντων στο χαμηλότερο επίπεδο της εικοσαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v