Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με πετρέλαιο ”ανοίγει” η σύνοδος κορυφής G8

Με το μείζον θέμα των τιμών του πετρελαίου ”ανοίγει” η εαρινή σύνοδος κορυφής της G8, που φιλοξενείται στο ιδιωτικό νησάκι Σι Άιλαντ, καθώς οι ”οικοδεσπότες” ΗΠΑ δηλώνουν ότι ελπίζουν να έχουν αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του OPEC. Η ασφάλεια, η Μέση Ανατολή και η διεθνής οικονομία στο επίκεντρο της συνόδου.

Με πετρέλαιο ”ανοίγει” η σύνοδος κορυφής G8
Με το μείζον θέμα των τιμών του πετρελαίου ”ανοίγει” η εαρινή σύνοδος κορυφής της G8, την οποία φιλοξενούν φέτος οι προεδρεύουσες ΗΠΑ στο ιδιωτικό νησάκι Σι Άιλαντ.

Η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Condoleezza Rice δήλωσε από τη Σαβάνα, όπου αρχίζουν να προσέρχονται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά, ότι ”ο πρόεδρος Bush ελπίζει πως η δέσμευση του OPEC να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συμπεριλάβει τις τιμές του πετρελαίου στη συζήτηση για τη διεθνή ανάπτυξη, όταν συναντηθεί με τους ομολόγους του από τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία από σήμερα μέχρι την Πέμπτη στο παραδεισένιο νησάκι στα ανοιχτά της Τζόρτζια.

Ωστόσο, μολονότι η Rice δήλωσε ότι ελπίζει να φέρει χαμηλότερες τιμές καυσίμων η δέσμευση του καρτέλ, παραδέχτηκε ανοιχτά ότι είναι λίγα εκείνα που μπορούν να κάνουν οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων κρατών του πλανήτη για να ”ρίξουν” τις τιμές στη σύνοδο.

”Είναι προφανές ότι η διεθνής οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Είμαι βέβαιη ότι θα γίνει συζήτηση για το πώς θα συνεχιστεί αυτή η ανάπτυξη”.

Η σύμβουλος του προέδρου Bush άφησε επίσης να εννοηθεί ότι περιμένει νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ εντός των ημερών.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ομολόγων του για πρωτοβουλία με στόχο τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην ”ευρύτερη” Μέση Ανατολή, υποβαθμίζοντας τα σχέδια όσον αφορά στη ”μεγάλη” Μέση Ανατολή, τα οποία επικρίθηκαν έντονα από τον αραβικό κόσμο.

Ηγέτες της ”ευρύτερης” Μέσης Ανατολής από το Αφγανιστάν, την Αλγερία, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Τουρκία και την Υεμένη θα συμμετέχουν στη σύνοδο του Σι Άιλαντ, ενώ, όπως αναφέρουν παρατηρητές, αισθητή θα είναι η απουσία της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν θα παραβρεθεί ο νέος επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v