Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισλανδία:Παραπομπή σε δίκη του πρώην πρωθυπουργού

Στο ειδικό συνταγματικό δικαστήριο παρέπεμψε το κοινοβούλιο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας κ. Geir H. Haarde για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την οικονομική κατάρρευση πριν από δύο χρόνια.

Ισλανδία:Παραπομπή σε δίκη του πρώην πρωθυπουργού
Στο ειδικό συνταγματικό δικαστήριο παρέπεμψε το κοινοβούλιο της Ισλανδίας τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, κ. Geir H. Haarde, για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την οικονομική κατάρρευση πριν από δύο χρόνια.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο της χώρας, εγκρίθηκε η παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού με ψήφους 33 υπέρ έναντι 30 κατά. Θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1905 όπου πρώην πρωθυπουργός της χώρας θα βρεθεί κατηγορούμενος στο Ειδικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε την παραπομπή του πρώην υπ. Οικονομικών κ. Arni M. Mathiesen, του πρώην υπ. Επιχειρήσεων κ. Bjorgvin G. Sigurdsson και του πρώην υπ. Εξωτερικών κ. Ingibjorg Solrun Gisladottir.

Σημειώνεται ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Haarde ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2006, με πολιτική στήριξης του τραπεζικού κλάδου σε σημείο ώστε τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών να είναι 10πλάσια του ΑΕΠ της χώρας. Παρέδωσε τα ηνία της Ισλανδίας το 2009, μετά την αναγκαστική κρατικοποίηση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και με 320.000 ανθρώπους να αντιμετωπίζουν δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού κλάδου ήταν μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της πτώσης της Lehman Brothers και ανάγκασε τη χώρα να στραφεί στο ΔΝΤ, καθώς η κορώνα κατέγραψε ελεύθερη πτώση 80% έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v