Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καντάφι: Φταίει ο Μπιν Λάντεν -"Φωτιά" στο Brent

ΗΠΑ και ΕΕ συζητούν επιβολή κυρώσεων, ενώ ο Καντάφι επιρρίπει την ευθύνη της αιματοχυσίας στον Μπιν Λάντεν. Δέκα χιλιάδες οι νεκροί στην Λιβύη κατά το αλ Αραμπίγια. Στα ύψη το πετρέλαιο, κοντεύει τα 120$ στο Λονδίνο.

Καντάφι: Φταίει ο Μπιν Λάντεν -Φωτιά στο Brent
Στην Αλ Κάϊντα του Οσάμα μπιν Λάντεν επέρριψε την «ηθική ευθύνη» για την επανάσταση εναντίον της εξουσίας του, ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι.

Μιλώντας μέσω τηλεφώνου στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ο Καντάφι εξέφρασε την θλίψη του για όσους έχασαν την ζωή τους στις αιματοχυσίες των πολυήμερων συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και το καθεστώς.

Tο δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για χιλιάδες νεκρούς και 50.000 τραυματίες και επαναλμβάνει ότι o Μουαμάρ Καντάφι, έχει χάσει τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρελαϊκά κοιτάσματα ανατολικής Λιβύης. Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας περιορίζεται για την ώρα σε φραστικές μόνο καταγγελίες σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη,

Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν αποκτήσει τον έλεγχο και δύο πόλεων στο δυτικό τμήμα της χώρας, της Μισράτα και της Ζουάρα, ενώ έντονες μάχες αναφέρονται και στην πόλη Αζ-Ζαουίγια, που απέχει μόλις 50 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

"Δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι φέρονται να αντεπιτίθενται στους αντικαθεστωτικούς μαχητές που ελέγχουν την Μισράτα, σκοτώντας αρκετούς ανθρώπους σε μάχες κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης", μεταδίδει το πρακτορείο Reuters
.
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση για το θέμα, καταδικάζοντας ως εξοργιστικές και απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών. "Είναι βασικό οι χώρες και οι λαοί να μιλούν με μία φωνή", δήλωσε. Μάλιστα, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων. Αυτήν την πρόταση τουλάχιστον κατέθεσε επισήμως ο κ. Τζον Κέρι, επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για τις διεθνείς σχέσεις, ενώ άλλοι στις ΗΠΑ προχωρούν παραπέρα ζητώντας κινήσεις με στρατιωτικά μέσα.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να προετοιμάσουν πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλουν στη Λιβύη, αντιδρώντας στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί ζήτησε επισήμως την επιβολή κυρώσεων, πρόταση που φέρεται να στηρίζει και το Βερολίνο. Η κ. Άγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι ο Μουαμάρ Καντάφι "έχει κηρύξει πόλεμο στον λάο του". Οι αρμόδιοι των Βρυξελλών θα σχηματίσουν έναν κατάλογο προτεινόμενων μέτρων, όπως άρση βίζας, πάγωμα ενεργητικών και εμπάργκο όπλων, για να τα παρουσιάσουν προς έγκριση στης ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Αναμένεται κύμα προσφύγων σε Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα

Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα- ετοιμάζονται να βρεθούν μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων. Η ιταλική εφημερίδα "Repubblica" αναφέρει εκτιμήσεις της Frontex για κύμα 500.000 - 1,5 εκατ. μεταναστών, που θα κατευθυνθεί κυρίως στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στη Μάλτα.

Επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων

Τρία αεροσκάφη C-130 αναχώρησαν στις 9 σήμερα το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τις πόλεις Τρίπολη και Σάμπχα της Λιβύης, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στα αεροσκάφη επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση επαναπατρισμού.

Από την Κρήτη αναχώρησε και η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης. Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιεί με το ίδιο κείμενο το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τετάρτης αναμενόταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβίβασης Ελλήνων και πολιτών τρίτων χωρών στα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, που έχουν ελλιμενιστεί στον λιμένα της Βεγγάζης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα δύο πλοία θα αναχωρήσουν για την Ελλάδα. Στην περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται περίπου 300 Έλληνες.

Χωρίζεται στα δύο η χώρα

Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και για 50.000 τραυματίες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Φράνκο Φρατίνι χαρακτήρισε αξιόπιστες τις πληροφορίες για 1.000 νεκρούς.

Μάρτυρες στην Τρίπολη αναφέρουν στο πρακτορείο BBC ότι η πρωτεύουσα έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα και πολλοί δήλωσαν ότι ελπίζουν πως οι διαδηλωτές και οι αποστάτες στρατιώτες θα έρθουν από τα ανατολικά προς βοήθεια. Η κυβέρνηση παρήγγειλε στους δημοσίους υπαλλήλους και σε άλλους εργαζομένους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλά ο περισσότερος κόσμος φοβάται να βγει στους δρόμους της Τρίπολης.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Λίβυοι πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση της ανατολικής πόλης της Βεγγάζης από την εξουσία του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος λέγεται ότι έκανε αποτυχημένη προσπάθεια να στείλει αεροπλάνα να βομβαρδίσουν την πόλη την προηγούμενη νύχτα, μετά το διάγγελμά του.

Εγκαταλείπουν μαζικά τον Καντάφι

Στρατιώτες, Λίβυοι διπλωμάτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί εγκαταλείπουν τον Καντάφι και τάσσονται με το μέρος των διαδηλωτών. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ Γιουνές, ο οποίος δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι δεν ευθύνεται για τη σφαγή των τελευταίων ημερών. Ανά τον κόσμο, οι διπλωμάτες της Λιβύης παραιτούνται ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι. Διπλωμάτες στην Αυστραλία, στο Μπαγκλαντές, στην Αίγυπτο, στη Γαλλία, στην Ινδία, στο Περού, στη Μαλαισία, στον ΟΗΕ και στις ΗΠΑ κατηγορούν την κυβέρνηση της Τρίπολης για γενοκτονία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Λίβυοι στρατιώτες στην ανατολική πόλη Τομπρούκ δήλωσαν πως δεν στηρίζουν πλέον τον Καντάφι και ότι η ανατολική περιφέρεια της χώρας δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. "Όλες οι ανατολικές περιοχές της χώρας είναι εκτός του ελέγχου του Καντάφι… Ο λαός και ο στρατός προχωρούν χέρι με χέρι", δήλωσε στρατιωτικό στέλεχος στο πρακτορείο.

Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η ανατολική επαρχία της Λιβύης δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ τα διεθνή πρακτορεία σημειώνουν πως στη Βεγγάζη έχουν συσταθεί λαϊκές επιτροπές για να αναλάβουν τη διαχείριση της πόλης.

Δύο πιλότοι αυτομόλησαν πετώντας με τα μαχητικά αεροσκάφη στη Μάλτα, όπου ζήτησαν άσυλο. Καθώς αυξάνονται οι βαθιές αντιθέσεις εντός του λιβυκού καθεστώτος, αρκετοί παρατηρητές φοβούνται ότι οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις θα εξελιχθούν σε εμφύλιο, γεγονός που μεταξύ άλλων θα προκαλέσει μακρά απουσία του λιβυκού πετρελαίου από τις αγορές.

Την πλήρη υποστήριξή της στους Λίβυους διαδηλωτές εξέφρασε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κέντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων. "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας βοηθήσουμε, με τη βοήθεια του Αλλάχ, γιατί η μάχη σας είναι μάχη κάθε μουσουλμάνου που αγαπάει τον Αλλάχ", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Aqmi, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο.


Καλπάζει το πετρέλαιο

Μέσα σε αυτό το εκρητικό κλίμα, η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται και η Goldman Sachs εκφράζει ανοιχτά φόβους για ελλείψεις στην προσφορά μαύρου χρυσού, ενώ η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου πλησιάζει σε σημείο που θα "απειλήσει" την παγκόσμια οικονομία.

Στην Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύεται 2,5 δολ. στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας εκτιναχθεί έως τα 103,4 ενδοσυνεδριακά. Το Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε έως τα 119 δολάρια.

Στο Λονδίνο, η τιμή πετρελαίου Brent άγγιξε τα 119,79 δολ. ανά βαρέλι που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Η αγορά κινείται στον ρυθμό των εξελίξεων στην Λιβύη, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, ο εμφύλιος έχει μειώσει την παραγωγή της χώρας τουλάχιστον κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί στο 25% της λιβυκής παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v