Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Schaeuble: Mόνο με "ΟΚ" από την τρόικα η δόση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, διευκρίνισε πως μόνο με πράσινο φως από την τρόικα θα μπορέσει η Ελλάδα να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου.

Schaeuble: Mόνο με ΟΚ από την τρόικα η δόση
Μιλώντας ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2012, ο κ. Wolfgang Schaeuble διευκρίνισε πως μόνο με πράσινο φως από την τρόικα θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2012, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αντίθεσή του για το ευρωομόλογο, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση σε αυτό το σημείο θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ο κ. Schaeuble δήλωσε, παράλληλα, πως για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3% το 2011, αλλά σημαντική επιβράδυνση στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι από το 2013 θα περιορίζεται στο 1,6%.

Ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, ο υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία "πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της ως άγκυρας σταθερότητας και ατμομηχανής ανάπτυξης" στην Ευρώπη.

Ανέφερε πως απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση, κάνοντας λόγο για δύο συγκεκριμένους παράγοντες: την πλήρη εφαρμογή του φρένου χρέους (της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που θα επιβάλει περιορισμό στο κρατικό έλλειμμα) και την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, για την οποία δήλωσε ότι "εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις".

"Το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα", είπε στους Γερμανούς βουλευτές.

Αναφερόμενος στη γνωστή διαμάχη της Ε.Ε. με το ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι εκτιμήσεις του ταμείου "είναι εν μέρει εσφαλμένες και παραπλανητικές". Τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην προσεχή συνάντηση του G7 στη Μασαλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v