Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομολογείται Τσάρος Προϋπολογισμών στην Κομισιόν

Νέα ιεραρχία δρομολογείται στην Κομισιόν καθώς ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων αποκτά μεγαλύτερη εξουσία από τους ομολόγους του ώστε να επιβάλλει ανεπηρέαστος πειθαρχικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη.

Δρομολογείται Τσάρος Προϋπολογισμών στην Κομισιόν
Νέα ιεραρχία δρομολογείται στην Κομισιόν καθώς ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων αποκτά μεγαλύτερη εξουσία από τους ομολόγους του, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κομισιόν προωθεί την δημιουργία θέσης «τσάρου» για τα θέματα οικονομίας, ο οποίος θα έχει ενισχυμένες εξουσίες ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει και σε θέματα εθνικής πολιτικής.

«Βάσει αυτού του νέου διακανονισμού, οι άλλοι επίτροποι δεν θα μπορούν να αντιδρούν στις αποφάσεις του επιτρόπου οικονομικών, ειδικότερα όταν αφορούν τη μείωση των δημόσιων δαπανών των χωρών-μελών», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να μην μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να ασκούν πιέσεις στους επιτρόπους τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά και όχι τα εθνικά συμφέροντα».

Έτσι, ο... τσάρος της οικονομίας -θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Olli Rehn- θα μπορεί να επιβάλλει σε κράτη-μέλη πειθαρχικές διαδικασίες, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων, χωρίς να επηρεάζεται από τους άλλους επιτρόπους.

«Ο Jose-Manuel Barroso, ο πρόεδρος της Κομισιόν, προωθεί τη δημιουργία πιο ισχυρής και συντονισμένης διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, με επίκεντρο τις Βρυξέλλες», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ήδη εξοργιστεί, κάνοντας λόγο για προσπάθεια των τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες να εκμεταλλευτούν την κρίση για να καταπατήσουν την εθνική κυριαρχία».

«Ενδεικτική ήταν η ασυνήθιστα σαφής απαίτηση που διατύπωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι κ. Rehn και Barroso για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, ώστε να εκταμιευθεί η επόμενη δόση», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v