Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρκοζί: Γεννιέται η νέα Ευρώπη της ευρωζώνης

«Πρέπει να δούμε πώς μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις-κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας», δηλώνει ο Νικολά Σαρκοζί στη Le Monde.

Σαρκοζί: Γεννιέται η νέα Ευρώπη της ευρωζώνης
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde πως η επεξεργασία των νομικών πλευρών της νέας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο κ. Σαρκοζί τονίζει πως στόχος ήταν το έγγραφο με τις προτεινόμενες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης να είναι έτοιμο μέχρι τον Μάρτιο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει πως «μια άλλη Ευρώπη γεννιέται» μετά την απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. για τη νέα συνθήκη. «Πρέπει να δούμε πώς μια νέα Ευρώπη γεννιέται: μια Ευρώπη της ευρωζώνης, στην οποία οι λέξεις-κλειδιά θα είναι σύγκλιση οικονομιών, δημοσιονομικών κανόνων και φορολογίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί.

Ως προς τον διαχωρισμό της Βρετανίας, ο κ. Σαρκοζί αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «τα αιτήματα της Βρετανίας ήταν υπερβολικά για την Ευρώπη». Διαβεβαίωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και η Άνγκελα Μέρκελ έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να αποσπάσουν και τη σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου . Συμπλήρωσε ,όμως, ότι η κρίση εξαρχής προκλήθηκε από την ελλιπή εποπτεία του χρηματοοικονομικού κλάδου και κατά συνέπεια τα βρετανικά αιτήματα σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά.

«Τώρα έχουμε δύο Ευρώπες: η μία θέλει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και η άλλη επικεντρώνεται μόνο στην ενιαία αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί.

Αναφορικά με την ΕΚΤ, ο Γάλλος πρόεδρος καλωσόρισε τα πρόσφατα μέτρα για στήριξη των τραπεζών και δήλωσε ότι ελπίζει πως οι κινήσεις της ευρωτράπεζας θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

O Γάλλος πρόεδρος μάλιστα προετοίμασε τους Γάλλους για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης ΑΑΑ του εθνικού χρέους δηλώνοντας ότι προτίθεται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα χωρίς να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Στην συνέντευξή του στην Le Monde δήλωσε ότι αν χαθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ η Γαλλία «θα το ξεπεράσει» και ο ίδιος θα αντιδράσει με ψυχραιμία σε μια τέτοια εξέλιξη. «Θα είναι πιο δύσκολο, αλλά όχι αξεπέραστο», δήλωσε ο κ. Sarkozy, ο οποίος θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία στις 22 Απριλίου και 67 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v