Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rosneft: Έκλεισε το deal για TNK-BP στα 26 δισ.$

Η συμφωνία για την εξαγορά από μέρους της Rosneft του μισού της BP Plc στην κοινοπραξία τους TNK-BP έκλεισε στα περίπου 26 δισ. δολ. σε ρευστό και μετοχές.

Rosneft: Έκλεισε το deal για TNK-BP στα 26 δισ.$
Η συμφωνία για την εξαγορά από μέρους της Rosneft του μισού της BP Plc στην κοινοπραξία τους TNK-BP έκλεισε στα περίπου 26 δισ. δολ. σε ρευστό και μετοχές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς από ρωσική επιχείρηση, που θα δημιουργήσει έναν κολοσσό με παραγωγή υδρογονανθράκων ισάξια με εκείνη της Exxon Mobil.

Η BP θα πωλήσει το 50% στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας για 17,1 δισ. δολ. σε ρευστό και ποσοστό 12,8% σε μετοχές της Rosneft. Η BP θα επανεπενδύσει 4,8 δισ. δολ. στην κρατικές μετοχές της Rosneft, έτσι ώστε να μείνει με 12,3 δισ. δολ. σε ρευστό, μερίδιο 19,75% της κρατικής επιχείρησης και δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο.

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ανακουφιστική και επιτυχημένη» από τους αναλυτές όσον αφορά την ΒΡ. Πρόκειται για την ισχυρότερη κίνηση του βρετανικού κολοσσού τα τελευταία 13 χρόνια, που εντάσσεται στην προσπάθεια «μεταμόρφωσης» του ομίλου μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στο Κόλπο του Μεξικό.

Για την Rosneft, που πρόκειται να αγοράσει και το υπόλοιπο μισό της επιχείρησης από τους δισεκατομμυριούχους εταίρους της ΒΡ, με την απορρόφηση της TNK-BP θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα περίπου 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όσο και του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil Corp.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v