Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για τα $2.000 βάζουν χρυσός και πλατίνα

Πλώρη για την τιμή «ορόσημο» των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά βάζουν τόσο ο χρυσός όσο και η πλατίνα κι η πλειονότητα των αναλυτών στοιχηματίζει ότι το νήμα θα το κόψει πρώτη η πλατίνα.

Πλώρη για τα $2.000 βάζουν χρυσός και πλατίνα
Πλώρη για την τιμή «ορόσημο» των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά βάζουν τόσο ο χρυσός όσο και η πλατίνα κι η πλειονότητα των αναλυτών στοιχηματίζει ότι το νήμα θα το κόψει πρώτη η πλατίνα.

Η τιμή του μετάλλου κυμαίνεται στα επίπεδα των 1.680 δολαρίων, με ανοδικές τάσεις, όπως αναφέρουν αναλυτές της αγοράς στο CNBC.

H πλατίνα χρησιμοποιείται στη μεταλλουργία αλλά και στα κοσμήματα. Τα προβλήματα στην εξόρυξη αλλά και η αυξημένη ζήτηση οχημάτων (ο λευκόχρυσος χρησιμοποιείται στους καταλύτες) αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση και συνακόλουθα την τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

"Είμαι αισιόδοξος για την πλατίνα. Πιστεύω ότι δεν θα έχει πρόβλημα να υπερβεί τα 2.000 δολάρια όπως και ο χρυσός, αλλά θεωρώ ότι θα τα ξεπεράσει πρώτη", δηλώνει ξένος αναλυτής.

Ο ίδιος εκτιμά πως σε διάστημα 6-9 μηνών η τιμή της πλατίνας θα προσεγγίσει τα 2.000 δολάρια.

Στο ίδιος μήκος κύματος και αναλυτής της Commerzbank, που προβλέπει ότι η πλατίνα θα τερματίσει πρώτη σε σχέση με τον χρυσό.

Γι' αυτήν την πρόβλεψη επικαλείται τόσο τα προβλήματα εξόρυξης, ιδιαίτερα σε ορυχεία της Νοτίου Αφρικής, όσο και την αυξημένη ζήτηση οχημάτων στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η Capital Economics θεωρεί ότι η τιμή του λευκόχρυσου δεν θα διατηρηθεί πολύ υψηλότερα των 1.700 εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι "η άνοδος της τιμής αναβλήθηκε, αλλά δεν ματαιώθηκε". Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου προσέγγισε τα 1.800 δολάρια τον Οκτώβριο, αλλά δεν τα ξεπέρασε.

Το όριο των 2.000 δολαρίων για τον χρυσό είναι εφικτό στο δ΄ τρίμηνο του 2013 ή στις αρχές του 2014, εκτιμούν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v