Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητη στο 11,7% η ανεργία στην ευρωζώνη

Αμετάβλητη στο 11,7% έμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη το Δεκέμβριο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Eurostat. Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στο 26,8%. Πτώση πληθωρισμού της ευρωζώνης στο 2%.

Αμετάβλητη στο 11,7% η ανεργία στην ευρωζώνη
Αμετάβλητη σε επίπεδα-ρεκόρ έμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη, ενώ αντιθέτως ο πληθωρισμός υποχώρησε στον στόχο που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε και τον Δεκέμβριο στο 11,7%, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27» έμεινε επίσης αμετάβλητη στο 10,7%. Επισημαίνεται, πάντως, πως οι αναλυτές ήταν πιο απαισιόδοξοι προβλέποντας -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- άνοδο του δείκτη ανεργίας στο 11,9%.

Από πλευράς κρατών, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Αυστρία (4,3%), ενώ ακολουθούν η Γερμανία και το Λουξεμβούργο με ανεργία στο 5,3%. Στον αντίποδα, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην Ελλάδα στο 26,8% (στοιχεία Οκτωβρίου 2012), ενώ ακολουθεί η Ισπανία στο 26,1%.

Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2% τον Ιανουάριο από 2,2% τον προηγούμενο μήνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης μειώνουν τιμές για να δελεάσουν τους καταναλωτές σε αυτό το περιβάλλον της υψηλής ανεργίας. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό διέψευσαν και την πλειονότητα των αναλυτών που -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ότι θα διατηρηθεί στο 2,2%.

Ο πληθωρισμός, πάντως, βρίσκεται πλέον στα επίπεδα που έχει θέσει η ΕΚΤ ως στόχο, γεγονός που δίνει στην ευρωτράπεζα τα απαραίτητα περιθώρια ελιγμών ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό επίπεδο της ανεργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v