Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Συνδικάτο εργαζομένων επιτρέπει η FoxConn

Η FoxConn είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εργοδότης με 1,2 εκατ. εργαζομένους. Η απόφασή της να επιτρέψει την πραγματική οργάνωση των εργαζομένων σε αιρετό συνδικάτο χαρακτηρίζεται ορόσημο για την Κίνα.

Κίνα: Συνδικάτο εργαζομένων επιτρέπει η FoxConn
Η απόφαση FoxConn να επιτρέψει την πραγματική οργάνωση των εργαζομένων σε συνδικάτα για τα εργοστάσιά της στην Κίνα χαρακτηρίζεται ορόσημο. Η FoxConn είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στην Κίνα με 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους.

Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρονικών μερών με πελάτες όπως η Apple.
Η εταιρεία δηλώνει τώρα πως θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός πραγματικά αντιπροσωπευτικού εργατικού συνδικάτου με ηγεσία που θα καθορίζεται από εκλογική διαδικασία για τα εργοστάσιά της στην Κίνα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Κίνα. Μέχρι πρότινος τα εργατικά συνδικάτα καθορίζονται και ελέγχονται από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τις τοπικές κυβερνήσεις.

«Ο πρόεδρος και τα 20 μέλη της επιτροπής του Foxconn Federation of Labour Unions Committee θα καθορίζονται μέσω εκλογών που θα διεξάγονται κάθε πενταετία μέσω ανώνυμης ψηφοφορίας» αναφέρει η FoxConn

Η FoxConn οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε σε διεθνές επίπεδο. Μετά το κύμα αυτοκτονιών που καταγράφηκαν στα εργοστάσιά της στην Κίνα, υπήρξε μπαράζ καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας, τις παράνομες υπερωρίες και ανήλικους εργάτες

Ακόμη και η ίδια η Apple παρενέβη καθώς απευθύνθηκε στην αμερικανική οργάνωση Fair Labor Association ζητώντας να διεξαχθεί έλεγχος.

Όποιες κι αν ήταν οι αιτίες, η κίνηση της FoxConn χαρακτηρίζεται καθοριστική και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις εργασιακές σχέσεις στην Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v