Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ολάντ ζητά να τεθεί στόχος για το ευρώ

Η Ε.Ε. κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, που ορισμένοι βιάστηκαν να ξεγράψουν, δήλωσε  ο Γάλλος πρόεδρος στο ευρωκοινοβούλιο. Τάχθηκε κατά της λιτότητας και ζήτησε να τεθεί μεσοπρόθεσμος στόχος για το ευρώ.

Ο Ολάντ ζητά να τεθεί στόχος για το ευρώ
Η Ε.Ε. κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ ορισμένοι βιάστηκαν να την ξεγράψουν, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας παράλληλα στροφή τόσο στη δημοσιονομική όσο και στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.

Στην πρώτη του ομιλία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι αρνείται να καταδικάσει την Ευρώπη σε λιτότητα χωρίς τέλος ενώ, απευθυνόμενος στο Βερολίνο, κάλεσε τις χώρες με πλεονάσματα να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, επιτρέποντας αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Ο Φρ. Ολάντ ζήτησε επίσης ευθέως συναλλαγματική πολιτική που θα προστατεύσει το ευρώ από "παράλογες κινήσεις" και κάλεσε τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε μία μεσοπρόθεσμη συναλλαγματική ισοτιμία-στόχο για το ενιαίο νόμισμα. Ο Γάλλος πρόεδρος παρενέβη ενώ η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος ξεπερνά το 1,35 δολ., εξέλιξη που, κατά πολλούς αναλυτές, υπονομεύει τις προσπάθειες εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση, καθώς δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις εξαγωγές.

"Η Ευρώπη έχει αφήσει το ευρώ ευάλωτο σε παράλογες κινήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Μια νομισματική ζώνη πρέπει να έχει συναλλαγματική πολιτική, διαφορετικά θα καταλήξει να υπόκειται σε μια συναλλαγματική τιμή που δεν ταιριάζει στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας της".

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας παρενέβη δυναμικά στη νομισματική πολιτική της κεντρικής της τράπεζας, ενώ από πολλές πλευρές κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για ολέθριο πόλεμο νομισμάτων.

Ο Φρ. Ολάντ διαβεβαίωσε πως στόχος του είναι να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντιθέτως, ζήτησε μεταρρύθμιση του διεθνούς συναλλαγματικού συστήματος ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο σαφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v