Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Μήνυση κατά S&P για αξιολογήσεις στην κρίση

H αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αστική προσφυγή εναντίον της S&P και της μητρικής McGraw-Hill σχετικά με τις αξιολογήσεις στεγαστικών ομολόγων, στην πρώτη ομοσπονδιακή νομική προσφυγή εναντίον οίκου.

ΗΠΑ: Μήνυση κατά S&P για αξιολογήσεις στην κρίση
H αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αστική προσφυγή εναντίον της Standard & Poor's και της μητρικής The McGraw-Hill Companies Inc σχετικά με τις αξιολογήσεις στεγαστικών ομολόγων, πραγματοποιώντας την πρώτη ομοσπονδιακή νομική προσφυγή εναντίον οίκου αξιολογήσεων, με κατηγορίες για παράνομες πράξεις που σχετίστηκαν με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η κυβέρνηση αναφέρει στην αγωγή της ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις από την S&P και τη McGraw Hill.

«Ζητήματα που αφορούν τις προμήθειες, τα μερίδια αγοράς, τα κέρδη και τις σχέσεις με εκδότες χρεογράφων, επηρέασαν ανάρμοστα τα κριτήρια και τα μοντέλα αξιολογήσεων της S&P,» αναφέρει η αστική προσφυγή.

Ο γενικός εισαγγελέας κ. Holder ανακοίνωσε λίγο μετά την κοινοποίηση της αγωγής, ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διεκδικήσει αποζημίωση πάνω από 5 δισ. δολ. για τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις εσφαλμένες αξιολογήσεις, όσο υπολογίζεται ότι είναι και το ποσό της ζημιάς που προκληθηκε.

Τόνισε ότι ο οίκος παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με τα τιτλοποιημένα στεγαστικά χρεόγραφα RMBS, ότι αγνόησε τις προειδοποιήσεις όσον αφορά την μεθοδολογία των αξιολογήσεων, ορισμένες των οποίων προέρχονταν από τους ίδιους τους αναλυτές της S&P.

Ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της S&P, ο Floyd Abrams, σχολίασε πάντως στο CNBC ότι «η ένταση των ερευνών στις αξιολογήσεις του οίκου κλιμακώθηκε αισθητά μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο το 2011.»

Η S&P αποκαθήλωσε την αμερικανική κυβέρνηση από την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ το καλοκαίρι του 2011, όταν η Ουάσιγκτον απέτυχε να αυξήσει το όριο του αμερικανικού χρέους.

Η μετοχή του αμερικανικού ομίλου εκδόσεων και ΜΜΕ, McGraw Hill, βούλιαξε 13,8% χθες όταν ανακοίνωσε ότι περιμένει να κατατεθεί η αγωγή, με την μεγαλύτερη πτώση της μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1987. Σήμερα η πτώση συνεχίζεται και αυτή την ώρα η μετοχή "χάνει" 7% επιπλέον, αθροίζοντας τις διήμερες απώλειες σε 20% και πλέον.

Η μετοχή του ανταγωνιστικού οίκου Moody's διολισθαίνει 10% καθώς η αγορά προεξοφλεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μηνύσεις.

Δεν έχει πάντως αποσαφηνιστεί επισήμως αν οι ρυθμιστικές αρχές θα επικεντρωθούν μόνο στην S&P ή θα επεκταθούν και στους άλλους μεγάλους οίκους, την Moody's και την Fitch Ratings που ανήκει Fimalac SA.

Η S&P, η Moody's και η Fitch έχουν επικριθεί έντονα από επενδυτές, πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές, γιατί επέδωσαν υψηλές αξιολογήσεις σε χιλιάδες χρεόγραφα subprime και άλλες προβληματικές στεγαστικές πιστώσεις, που στην συνέχεια αποδείχθηκαν ...άχρηστα και όταν κατέρρευσαν οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v